[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 6 δευτ.]
Η ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί πιεστική ανάγκη για νέες και βιώσιμες λύσεις. Στο προσκήνιο έρχεται η γεωθερμική ενέργεια, μια αναξιοποίητη σε μεγάλο βαθμό υπόγεια πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) με τίτλο The Future of Geothermal Energy.
Ειδικότερα η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μια ανεκτίμητη ευκαιρία για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Με την υποστήριξη της καινοτομίας, την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων και την υιοθέτηση φιλόδοξων πολιτικών, η γεωθερμία μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών με βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Το Δυναμικό της Γεωθερμίας
Η γεωθερμική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 15% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος των έργων θα συνεχίσει να μειώνεται. Αυτό μεταφράζεται σε έως και 800 γιγαβάτ νέας γεωθερμικής χωρητικότητας παγκοσμίως, μια παραγωγή αντίστοιχη με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας μαζί.
Η γεωθερμία προσφέρει αξιόπιστη, καθαρή και ευέλικτη ενέργεια, η οποία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Σήμερα καλύπτει περίπου το 1% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, όμως οι τεχνολογίες επόμενης γενιάς αποδεικνύουν ότι η γεωθερμία μπορεί να καλύψει πολλαπλάσια τη σημερινή ζήτηση για ηλεκτρισμό και θέρμανση.
Η Τεχνολογία ως Καταλύτης Ανάπτυξης
Η σύγχρονη γεωθερμία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τις δεξιότητες και την τεχνολογία της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές γεώτρησης και εξοπλισμό για πρόσβαση σε μεγαλύτερα βάθη της γης. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του IEA, Fatih Birol, η γεωθερμία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση, προσφέροντας δυνατότητες επενδύσεων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2035.
Παράλληλα, νέες τεχνολογίες κάνουν τη γεωθερμία προσιτή σε περισσότερες περιοχές παγκοσμίως, ξεπερνώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς των παραδοσιακών γεωθερμικών έργων. Σήμερα, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλανδία και η Ινδονησία πρωτοστατούν στον τομέα, ενώ οι νέες εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρίες για αξιοποίηση της γεωθερμίας σχεδόν παντού.
Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Προοπτικές
Η γεωθερμική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να γίνει η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών έως το 2035, με κόστος περίπου 50 δολάρια ανά μεγαβατώρα (MWh). Σε αυτό το επίπεδο, θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική τόσο σε σχέση με τις υδροηλεκτρικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις όσο και με την αποθήκευση ενέργειας από ηλιακά και αιολικά πάρκα.
Η γεωθερμία μπορεί επίσης να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τον συνολικό αριθμό να εξαπλασιάζεται έως το 2030. Παράλληλα, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικός εταίρος στην ανάπτυξη της γεωθερμίας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των έργων.
Εμπόδια και Ευκαιρίες για Ανάπτυξη
Παρά τις θετικές προοπτικές, η γεωθερμία αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, όπως η μακρά διαδικασία αδειοδότησης, που μπορεί να καθυστερήσει ένα έργο έως και μία δεκαετία. Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ειδικών καθεστώτων αδειοδότησης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξη καινοτομίας στη γεωθερμία, όπως έκαναν με τις πολιτικές για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Η ενσωμάτωση της γεωθερμίας στις εθνικές ενεργειακές στρατηγικές θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις και ανάπτυξη νέων έργων, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους επενδυτές.
Ένα Μέλλον Συνδεδεμένο με την Τεχνολογία
Σε μια εποχή που η ψηφιακή οικονομία και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, η γεωθερμία προσφέρει μια ιδανική λύση. Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ήδη συνεργάζονται με γεωθερμικά έργα, αναγνωρίζοντας τη σταθερότητα και την καθαρότητα της ενέργειας που προσφέρει.
Αναλυτικά η έκθεση του International Energy Agency – IEA: