Τουριστική Ανάπτυξη Ενδοχώρας

[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά και 14 δευτ.]

Η τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας στην Κρήτη μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ποικιλίας στρατηγικών και μεθόδων που εστιάζουν στη βιωσιμότητα, την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και την ενίσχυση των υποδομών υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, στην Εσπερίδα με θέμα «Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπροστά στο μεγάλο κύμα της επερχόμενης ανάπτυξης. Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου. Δυνατότητες-Ευκαιρίες-Κίνδυνοι-Προκλήσεις.»
          Ειδικότερα ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης ανέφερε: «Οι τουριστικοί αριθμοί της Κρήτης αντικατοπτρίζουν τη σημαντική θέση του νησιού ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις, τον αριθμό τουριστών και τις κλίνες ξενοδοχείων:

Αφίξεις και Αριθμός Τουριστών 
1. Αφίξεις τουριστών: 
• Το 2022, η Κρήτη κατέγραψε περίπου 5 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τόσο τις αφίξεις μέσω των δύο κύριων αεροδρομίων Ηρακλείου και Χανίων αλλά και της Σητείας, όσο και των λιμένων της Κρήτης. 
• Το 2023, υπήρξε αύξηση, με τις αφίξεις να υπερβαίνουν τα 5,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και των τοπικών φορέων τουρισμού. 
• Για το 2024 αναμένεται μια μικρή αύξηση περίπου στα 4-5% σε σχέση με το 2023. 
2. Αεροδρόμια: 
• Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. 
• Το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» επίσης καταγράφει σημαντικές αφίξεις, κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Κλίνες Ξενοδοχείων   
• Η Κρήτη διαθέτει περίπου 200.000 κλίνες σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, από μεγάλα πολυτελή θέρετρα μέχρι μικρότερα οικογενειακά ξενοδοχεία και 80.00 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και 180.000 κλίνες σε Airbnb. 
• Οι κύριες περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων είναι ο Νομός Ηρακλείου στις περιοχές γύρω από τη Χερσόνησο και τα Μάλια, ο Νομός Χανίων, κυρίως η πόλη των Χανίων και οι περιοχές γύρω από τον Πλατανιά, ο Νομός Ρεθύμνου, στον νομό Λασιθίου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολυτελών ξενοδοχείων στην περιοχή της Ελούντας ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάπτυξη στην περιοχή της Ιεράπετρας. 

Στατιστικά Στοιχεία 
1. Μέση Διάρκεια Διαμονής: 
• Η μέση διάρκεια διαμονής των τουριστών στην Κρήτη κυμαίνεται γύρω στις 9 ημέρες. 
2. Έσοδα από τον Τουρισμό: 
• Η Κρήτη συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα από τον τουρισμό της Ελλάδας, με το ποσοστό να ανέρχεται περίπου στο 25% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό στη χώρα. 
           
Η Κρήτη λοιπόν είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία. Η σταθερή αύξηση στις αφίξεις τουριστών και η συνεχής ανάπτυξη των ξενοδοχειακών υποδομών καταδεικνύουν την αδιάκοπη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στο νησί. Η συνεχής βελτίωση των υποδομών (βλέπε νέο αεροδρόμιο Καστελίου, νέος ΒΟΑΚ) και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής.Υπάρχει όμως μια άνιση τουριστική ανάπτυξη μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κρήτης, που μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.   

Λόγοι για την επικέντρωση του τουρισμού στη βόρεια Κρήτη 
1. Προσβασιμότητα: 
• Τα κύρια αεροδρόμια της Κρήτης αλλά και τα λιμάνια, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την πρόσβαση στις βόρειες περιοχές διευκολύνοντας τη μεταφορά τουριστών. 
2. Υποδομές: 
• Η βόρεια Κρήτη έχει αναπτύξει περισσότερες και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και θέρετρα, προσφέροντας πληθώρα επιλογών διαμονής. 
•Το οδικό δίκτυο στη βόρεια Κρήτη είναι καλύτερα αναπτυγμένο, καθιστώντας τις μετακινήσεις ευκολότερες και πιο άνετες. 
3. Αστικός και Πολιτιστικός Τουρισμός: 
• Οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και προσελκύουν τουρίστες λόγω των πολιτιστικών και ιστορικών αξιοθέατων τους. 
• Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Κνωσός και η Σπιναλόγκα, βρίσκονται κοντά στη βόρεια ακτή. 

Η τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας στην Κρήτη μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ποικιλίας στρατηγικών και μεθόδων που εστιάζουν στη βιωσιμότητα, την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και την ενίσχυση των υποδομών. Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη: 
1. Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού 
Οικοτουρισμός: Προώθηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση, όπως πεζοπορία, ορειβασία και παρατήρηση άγριας ζωής. 
Αγροτουρισμός: Ενθάρρυνση της παραμονής των τουριστών σε αγροκτήματα, συμμετοχή σε γεωργικές δραστηριότητες και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. 
Πολιτιστικός Τουρισμός: Ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων, φεστιβάλ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. 
2. Ενίσχυση Υποδομών και Υπηρεσιών 
Μεταφορές: Βελτίωση του οδικού δικτύου και των μέσων μαζικής μεταφοράς για εύκολη πρόσβαση στην ενδοχώρα. 
Καταλύματα: Ανάπτυξη μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων, ξενώνων και παραδοσιακών καταλυμάτων. 
Υπηρεσίες Υγείας: Ενίσχυση των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των τουριστών. 
3. Προώθηση και Μάρκετινγκ 
Διαδικτυακή Προβολή: Χρήση ψηφιακών πλατφορμών και κοινωνικών δικτύων για την προβολή των περιοχών αυτών και των δραστηριοτήτων αυτών. 
Συνεργασίες: Συνεργασία με τουριστικά γραφεία και οργανισμούς για την προώθηση οργανωμένων εκδρομών και πακέτων διακοπών στην ενδοχώρα. 
4. Εκπαίδευση και Κατάρτιση 
Εκπαίδευση Προσωπικού: Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα φιλοξενίας και τουριστικών υπηρεσιών. 
Κατάρτιση Ντόπιων: Προγράμματα κατάρτισης για τους ντόπιους κατοίκους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον τουριστικό τομέα και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρέχει. 
5. Προστασία και Ανάδειξη Φυσικών και Πολιτιστικών Πόρων 
Διαχείριση Περιβάλλοντος: Εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης φυσικών πόρων και προστασία του περιβάλλοντος από την υπερεκμετάλλευση. 
Αναστήλωση Μνημείων: Συντήρηση και αναστήλωση ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων για την προσέλκυση επισκεπτών. 
6. Συμμετοχή της Κοινότητας 
Κοινοτική Συμμετοχή: Ενθάρρυνση της συμμετοχής της τοπικής κοινότητας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού. 
Τοπικές Πρωτοβουλίες: Υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προάγουν τον τουρισμό. 
7. Δημιουργία Δικτύων και Συνεργασιών 
Συνεργασίες Μεταξύ Περιοχών: Συνεργασία με άλλες περιοχές της Κρήτης για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών.• Συνεργασίες με Επιστημονικούς και Εκπαιδευτικούς Φορείς: Συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη προγραμμάτων βιώσιμου τουρισμού.Η εφαρμογή αυτών των στρατηγικών μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας στην Κρήτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την οικονομία. 

Η τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας στην Κρήτη παρουσιάζει όμως τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Παρακάτω αναλύονται οι δύο πλευρές:
Θετικά Στοιχεία

1. Οικονομική Ανάπτυξη: 
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση εισοδήματος για τους ντόπιους κατοίκους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μελλοντικά η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας. 
• Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες. 
2. Πολιτιστική Προβολή: 
• Διατήρηση και προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάδειξης των τοπικών εθίμων, παραδόσεων και φεστιβάλ. 
• Αύξηση του ενδιαφέροντος για τα τοπικά προϊόντα και τις τέχνες, όπως η κεραμική, η υφαντουργία και τα παραδοσιακά τρόφιμα. 
3. Ανάπτυξη Υποδομών: 
• Βελτίωση των τοπικών υποδομών, όπως δρόμοι, δημόσιες συγκοινωνίες, υδροδότηση και αποχέτευση. 
• Αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλων δημόσιων αγαθών λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους τουρίστες.
4. Προστασία Περιβάλλοντος: 
• Δυνατότητα χρηματοδότησης έργων περιβαλλοντικής προστασίας και συντήρησης μέσω του τουρισμού. 
• Προώθηση της οικοτουριστικής ανάπτυξης, η οποία ενθαρρύνει τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων. 
Αρνητικά Στοιχεία 
1. Περιβαλλοντική Υποβάθμιση: 
• Καταστροφή των φυσικών τοπίων λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης και της κατασκευής υποδομών. 
• Μόλυνση του περιβάλλοντος από την αύξηση της κίνησης και των απορριμμάτων. 
2. Κοινωνικές Αλλαγές: 
• Αλλοίωση της τοπικής κουλτούρας και των παραδοσιακών αξιών λόγω της εισροής ξένων στοιχείων και επιρροών. 
• Αύξηση του κόστους ζωής για τους ντόπιους κατοίκους λόγω της αυξημένης ζήτησης για ακίνητα και αγαθά. 
3. Ανεπάρκεια Πόρων: 
• Υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, όπως νερό και ενέργεια, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. 
• Προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων και των λυμάτων λόγω της αυξημένης πληθυσμιακής πυκνότητας κατά την τουριστική περίοδο. 
4. Οικονομική Εξάρτηση: 
• Εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα την ευαισθησία σε οικονομικές κρίσεις και διακυμάνσεις στη ζήτηση. 
• Πιθανή μείωση της ποικιλίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας την οικονομία πιο μονοδιάστατη και ευάλωτη. 
          Η τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας στην Κρήτη απαιτεί ισορροπημένη προσέγγιση και στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των θετικών στοιχείων και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων. Με την κατάλληλη διαχείριση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι δυνατόν να επιτευχθεί βιώσιμη και ευημερούσα ανάπτυξη.»

Η εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 στο Αρκαλοχώρι και την διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου Ανδρέας πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής ενώ οι ομιλητές που πλαισίωσαν αυτή την τόσο σημαντική ημερίδα με τις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες και τις παρουσιάσεις τους ήταν η Ευαγγελία Αγγελάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τοπικής Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η Εβελίνα Μπάκιντα, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Marketing Msc, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Γιώργος Νταγλέρης Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
          Επίσης στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρανουτάκη, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργο Μαρινάκη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Σ. Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω