Τουριστική πολιτική G20

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτό και 31 δευτ.]

Ο Τουρισμός του ΟΗΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές του για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του τουρισμού, συμμετέχοντας ενεργά στην Προεδρία της G20 για να συζητήσει κρίσιμα ζητήματα πολιτικών και διακυβέρνησης στον τομέα.
Στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού της G20, που διοργανώθηκε υπό την προεδρία της Βραζιλίας και συγκεκριμένα στην παράλληλη εκδήλωση της Συνόδου, αξιωματούχοι από χώρες-μέλη όπως το Αζερμπαϊτζάν, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τζαμάικα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την InterAmerican Development Bank, συζήτησαν τον θετικό αντίκτυπο του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία.
Υπογράμμισαν τον κρίσιμο ρόλο του τομέα στη στήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, τόσο εντός των χωρών όσο και μεταξύ τους.
          Η συνεργασία στο πλαίσιο της G20, που αντιπροσωπεύει μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι καίριας σημασίας για τη μεταμόρφωση της διακυβέρνησης στον τουριστικό τομέα. Μέσα από έναν αναβαθμισμένο διάλογο και ενισχυμένη συνεργασία, ο Τουρισμός ΟΗΕ και οι υπουργοί Τουρισμού της G20 προωθούν πολιτικές που προάγουν την αειφορία και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, εξασφαλίζοντας ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι ένας βασικός πυλώνας της παγκόσμιας ανάπτυξης.
          Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Zurab Pololikashvili επικρότησε την εστίαση της Προεδρίας της G20 της Βραζιλίας στην ένταξη και τη βιωσιμότητα και είπε «Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες. Όπως και οι ευκαιρίες που προσφέρει ένας τομέας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνει κοντά τους ανθρώπους όσο κανένας άλλος. Ωστόσο, για να μεταμορφώσουμε πραγματικά τον τομέα μας, χρειαζόμαστε νέες πολιτικές και νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Πρέπει να θέσουμε τις κοινότητες και το περιβάλλον στο επίκεντρο των πολιτικών μας και χρειαζόμαστε ισχυρότερο συντονισμό όλων των κρατικών υπηρεσιών καθώς και μεταξύ των εθνικών και τοπικών ενδιαφερομένων».
          Οι Υπουργοί της G20 σκιαγραφώντας τη μελλοντική πορεία για τον τουρισμό σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, συμφώνησαν ότι με την ανάπτυξη του κλάδου υπάρχουν αυξανόμενες πολυδιάστατες εξωτερικές επιδράσεις που απαιτούν επανεξέταση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του τουρισμού. Τα βασικά συμπεράσματα περιελάμβαναν την επείγουσα ανάγκη για:
• Μια νέα διακυβέρνηση βασισμένη στην τακτική διαβούλευση και συμπερίληψη των κατοίκων, ισχυρότερος συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων στην κυβέρνηση και μεταξύ των εθνικών και τοπικών αρχών καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα. 
• Στοχευμένες πολιτικές για το φύλο, την κοινωνική ένταξη, τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, την κλιματική αλλαγή, την κυκλικότητα, τη θετική και περιφερειακή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς του τουρισμού.
• Βελτίωση της μέτρησης του αντίκτυπου του τουρισμού στις τρεις διαστάσεις του σε εθνικό και τοπικό επίπεδο – οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Οι συμμετέχοντες χαιρέτησαν την πρόσφατη έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη του Στατιστικού Πλαισίου για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού.
          Οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% όλων των διεθνών αφίξεων και εσόδων τουριστών που παράγονται παγκοσμίως και το 82% του παγκόσμιου ΑΕΠ του τουρισμού. Το 2023, ο τομέας αντιπροσώπευε άμεσα το 3,1% του ΑΕΠ της G20 (2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το 5% του συνόλου των εξαγωγών του ομίλου και το 23% του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών του (1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). 
          Το 2023, οι οικονομίες της G20 δέχθηκαν 900 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών. Τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην G20 έφτασαν το 97% των προ-πανδημικών επιπέδων με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (+73%), η Τουρκία (+15%), η Ισπανία (+11%), η Ιαπωνία (+7%) και η Βραζιλία (+1%) πρωτοστατούν στην ανάπτυξη και ήδη ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019.
          Στην παράλληλη εκδήλωση του ΟΗΕ για τον Τουρισμό μίλησαν ο κ. Kanan Gasimov, Επικεφαλής Διοίκησης της Κρατικής Υπηρεσίας Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν, η Α.Ε. Soraya Martinez Ferrada, Υπουργός Τουρισμού του Καναδά, η Α.Ε. Verónica Pardo, υφυπουργός Τουρισμού της Χιλής, ο HE Gajendra Singh Shekhawat, Υπουργός Τουρισμός της Ινδίας, HE Martini M. Paham, Αναπληρωτής Υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού και Θεσμών, Υπουργείο Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας της Ινδονησίας, HE Edmund Bartlett, Υπουργός Τουρισμού της Τζαμάικα, HE Sultan AlMusallam, Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, HE Jordi Hereu Boher, Υπουργός Βιομηχανίας και Τουρισμού της Ισπανίας, HE Alex Lasry, Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας για Ταξίδια και Τουρισμό στις ΗΠΑ και Pedro Martel, Διευθυντής Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών στη Inter-American Development Bank (IDB).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω