Το εφηβικό μυθιστόρημα «Το kineziko δωμάτιο» της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.
Το Κineziko δωμάτιο είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα που μας εξοικειώνει με τον συναρπαστικό «κυβερνο-κόσμο» του διαδικτύου, τον οποίο οι ενήλικες συχνά φοβούνται, αλλά οι έφηβοι τον κατοικούν και τον περιηγούνται με άνεση – αφού είναι ο δικός τους κόσμος…
Ο έφηβος Χάρης έχει γεμάτη ζωή: ανακαλύπτει καινούργια μέρη, συμμετέχει σε συναρπαστικά παιχνίδια, κάνει ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Όλα όμως γίνονται online, γιατί offline δεν είναι τόσο τολμηρός. Εκεί παίζει σκάκι, εκεί εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, εκεί δημιουργεί άβαταρ, εκεί συναντά κορίτσια – τη Σίμπα, τη Σίρλεϊ… Εκεί μαθαίνει κι ένα καινούργιο παιχνίδι: κλείνεται σε ένα δωμάτιο, έχοντας μαζί του μια λίστα με χαρακτήρες της κινεζικής γλώσσας (την οποία δεν γνωρίζει), ένα εγχειρίδιο κανόνων για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους, χαρτί και μολύβι. Μετά λαμβάνει κάτω από την πόρτα ένα χαρτί με κινεζικούς χαρακτήρες και μια οδηγία: Συνδύασέ τους και φτιάξε μια φράση. Ύστερα από λίγη ώρα επιστρέφει το χαρτί με τα σύμβολα συνδυασμένα.
Έξω από το δωμάτιο στέκεται ένας Αμερικανός φιλόσοφος, ο Τζον, ένας Άγγλος μαθηματικός, ο Άλαν, κι ένας Κινέζος γλωσσολόγος, ο Τσαν.
Ο Τσαν παίρνει το χαρτί, το διαβάζει και αναφωνεί:
«Είναι ένα ποίημα!».
Ερώτηση: «Ο άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο ξέρει κινέζικα;»
«Φυσικά!» απαντά ο Τσαν.
«Αποκλείεται!» απαντά ο Τζον.
«Μα δεν είναι άνθρωπος, είναι υπολογιστής!» απαντά ο Άλαν.
Άραγε ποιος έχει δίκιο τελικά;
Ο Άλαν, ο Τζον ή ο Τσαν;
Ή μήπως ο Χάρης;
Ή η Σίρλεϊ; Ή ίσως η Σίμπα;
Ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στη ζωή στο διαδίκτυο, στις ιδέες της Φιλοσοφίας του Νου και στις έννοιες της νοημοσύνης, ανθρώπινης αλλά και τεχνητής. Ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία, μια πραγματικότητα – είναι όμως πραγματική;
Αντλώντας από την ιστορία και τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και από τις θεωρίες και τα νοητικά πειράματα της Φιλοσοφίας του Νου, και με βάση το παλιότερο μυθιστόρημα της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου με παρόμοιο τίτλο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το 2008, η συγγραφέας μας εισάγει με εύληπτο τρόπο σε «δύσκολα» υπαρξιακά θέματα, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε πολλούς από τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας, όπου οι πειραματισμοί, η αυτο-εξερεύνηση και η κοινωνικοποίηση είναι βασικά κίνητρα για τα άτομα που περιπλανώνται στα «δωμάτια» του διαδικτύου. Αυτός είναι ο δικός τους κόσμος, όπου οι «ψηφιακοί γηγενείς» μάς συστήνονται με έναν καινούργιο εαυτό, υιοθετώντας περσόνες που επιτρέπεται να κάνουν όσα δεν γίνονται στην πραγματική ζωή. Ποια είναι όμως η πραγματική ζωή;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Αθήνα, 1966) είναι συγγραφέας, διερμηνέας και ακαδημαϊκή ερευνήτρια υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ (Media Literacy). Διαθέτει μεταπτυχιακό στις γνωσιοεπιστήμες και πτυχία πληροφορικής και αγγλικής φιλολογίας.
Προηγούμενα βιβλία της: 24 ώρες αγκαλιά (μελέτη, Futura 2017), Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας (μελέτη, Μοτίβο 2012), Πρωτόγαλα (πεζό, Futura 2009), Το κινέζικο δωμάτιο (μυθιστόρημα, Τόπος 2008), Primavera – Κοιτάζω τα μάτια που κοιτάζουν εμένα (μυθιστόρημα, Τόπος 2007), Η γυναίκα που έγραφε για τον άνδρα (μυθιστόρημα, Κέδρος 2006).