4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ανοικτά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα διοργανώνει το «Mathesis» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για το μάθημα «Επιστήμη και 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Ένα στοίχημα για την ανθρωπότητα – Ένα στοίχημα για μας», διάρκειας 40 ωρών για 5 εβδομάδες. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου 2022.
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αντώνης Αργυρός, Σπύρος Γιαννόπουλος. Αλέξανδρος Λάππας, Παύλος Σούρλας και Πάνος Τραχανιάς.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Βιολογία, η Φυσική και η Πληροφορική θέτουν τις βάσεις για ένα μέλλον που δύσκολα θα φανταζόμασταν έστω και λίγα χρόνια πριν. Η επέκταση του προσδόκιμου ζωής, η καταπολέμηση του καρκίνου με νανοκρυστάλλους, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ρομπότ, η υπολογιστική όραση και οι νέες επαναστατικές μέθοδοι τροποποίησης του ανθρώπινου DNA είναι μερικές μόνο από τις εξελίξεις που παλαιότερα θα περιγράφαμε ως επιστημονική φαντασία, σήμερα όμως βρίσκονται στη σφαίρα του εφικτού.Στο μάθημα αυτό, μετά από μία πρώτη επισκόπηση των αλλαγών που επέρχονται, o Πρόεδρος και επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας θα μας συστήσουν τρεις όψεις του αύριο. Αρχικά θα εξετασθεί η προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει τη νόσο και το γήρας. Στη συνέχεια τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν στην ιατρική –και όχι μόνο– η φυσική και ιδιαίτερα η νανοτεχνολογία και έπειτα θα αναλυθούν σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τέλος, θα συζητηθούν τα ηθικά διλήμματα και τα νομικά θέματα που προκύπτουν στον γενναίο, νέο κόσμο που ανατέλλει.
          Τα διαδικτυακά μαθήματα θα υλοποιηθούν διαμέσου της διαδικτυακής πλατφόρμας OpenEdX/gr, της εξελληνισμένης εκδοχής της πλατφόρμας του Edx, του κέντρου δηλαδή ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν ιδρύσει το Harvard και το ΜΙΤ.
Το εκπαιδευτικό υλικό, τα video καθώς και οι ενδιάμεσες ερωτήσεις, θα παραμένουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα και μετά τη λήξη των μαθημάτων με ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω