Η στερέωση και στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών τειχών Ηρακλείου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηρακλείου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας (αρχή του μόλου) μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο. Το τμήμα αυτό του παράκτιου τείχους δεν έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί από τη διάβρωση και οι βλάβες που παρατηρούνται έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται: τοπικές καταρρεύσεις της λιθεπένδυσης, υποσκαφές του τείχους ή του τοίχους ποδός, λόγω της δράσεως του κυματισμού, αποσάθρωση των λίθων, κονιαμάτων.
Για την άρτια υλοποίηση του έργου θα υλοποιηθούν τρία υποέργα:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Στερέωση και Στατική Αποκατάσταση του Παραθαλάσσιου Τμήματος των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου», π/υ 1.920.000,00 €. Αφορά σε εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, καθώς και μέτρα προστασίας που θα ληφθούν για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας (αρχή του μόλου) μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο, όπως: α) αντιμετώπιση τοπικών και εκτεταμένων καταρρεύσεων του παραθαλάσσιου τείχους, β) αντιμετώπιση της αποδιοργάνωσης της τοιχοποιίας, γ) απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων και αποχετεύσεων, δ) αρμολογήματα και ενέματα, ε) κατασκευή και επισκευή της βάση του τείχους για την αντιμετώπιση των υποσκαφών από τον κυματισμό, στ) καθαρισμός του τείχους.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων». Περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες: α) λεπτομερής αποτύπωση από αέρος και υποβρυχίως της περιοχής των επεμβάσεων, β) ανέλκυση από την ίδια περιοχή των λιθοπλίνθων που έχουν καταπέσει από το τείχος, οι οποίες μετά από συντήρησή τους (αφαλάτωση, κλπ.) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για τις επιδιορθώσεις του τείχους, γ) ανελκύσεις αντικειμένων από την περιοχή του κόλπου Δερματά και Μπεντενάκι ή από άλλο σημείο κατά μήκος των παράκτιων τειχών.
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της ΕΦΑΗ». Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται το Μνημόνιο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη για την αρχαιολογική παρακολούθηση του έργου.