Ολοήμερο υβριδικό συνέδριο με τίτλο BIM Conference 2021 διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τεχνικού κλάδου μέσα από τη μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling – BIM).
Στο BIM Conference 2021 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη Cost Benefit Analysis for the Use of BIM της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του BIM, EU BIM Task Group.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή, λόγω της πανδημίας, με φυσική παρουσία ομιλητών στο χώρο και διαδικτυακή παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες και διαδικτυακή μετάδοση για εγγεγραμμένους χρήστες.
Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling-BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα έλεγε κανείς ότι ο σκοπός της όλης προσέγγισης του ΒΙΜ είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα.
Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η μεθοδολογία ΒΙΜ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κύκλο ζωής των κτιρίων, από το σχεδιασμό έως την κατασκευή, που εκτείνεται μέχρι την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Είναι μάλιστα η μόνη ψηφιακή τεχνολογία που αναφέρεται στην οδηγία περί Δημοσίων Συμβάσεων της ΕΕ και που είναι υποχρεωτική για δημόσια έργα σε κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ΒΙΜ. Και η κατεύθυνση από την ΕΕ δείχνει ότι πιθανότατα σύντομα η χρήση του ΒΙΜ θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε υποβολή πρότασης για έργο δημοσίου αλλά και ΣΔΙΤ. Αυτή η ψηφιακή προσομοίωση αξιοποιεί την τεχνολογία, βελτιωμένες διαδικασίες και ψηφιακές πληροφορίες για να πετύχει δραστική βελτίωση αφενός των αποτελεσμάτων για τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες και τα έργα και αφετέρου των λειτουργιών που αφορούν έργα υποδομών. Το BIM αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ενεργοποίησης για τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα κτίρια και τις υποδομές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Έχει εφαρμογή σε έργα νέων κατασκευών, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αναπαλαίωση, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του κλάδου.