«Τα όρια της ανεκτικότητας- Οι αξίες του Διαφωτισμού και ο φανατισμός» του Denis Lacorne, κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μετάφραση Μαρίας Παπαηλιάδη και επιστημονική επιμέλεια και επίμετρο του Βασίλη Βουτσάκη. Τα όρια της ανεκτικότητας τιμήθηκαν το 2017 με το Βραβείο Montyon της Γαλλικής Ακαδημίας.
Η σύγχρονη ιδέα της ανεκτικότητας απέναντι στις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις των άλλων ως στάση που συμβάλλει στο κοινό καλό εμφανίστηκε την εποχή του Διαφωτισμού, ύστερα από αιώνες θρησκευτικών πολέμων. Αφού την ανέπτυξαν μεγάλοι στοχαστές όπως ο Τζων Λοκ και ο Βολταίρος, κέρδισε σταδιακά έδαφος και ρίζωσε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, µε την επανεμφάνιση του φανατισμού και της τρομοκρατίας, η θρησκευτική ανεκτικότητα αμφισβητείται πλέον ευθέως από μια φοβισμένη κοινή γνώμη.
Ο Denis Lacorne εξετάζει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νεωτερικής ιδέας της ανεκτικότητας καλώντας µας να αναστοχαστούμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Δίνει μάλιστα στη μελέτη του έναν ευρύ χρονικό ορίζοντα, εξετάζοντας ακόμα και προνεωτερικές όψεις της, όπως η «ανεκτικότητα» των Οθωμανών και της Βενετικής Δημοκρατίας, για να φτάσει μέχρι την απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία και στα κινήματα της λευκής υπεροχής στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα.
Τα όρια της ανεκτικότητας θέτουν κρίσιμα ερωτήματα: Πρέπει να επιβάλλουμε όρια στην ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου; Πρέπει να αποδεχόμαστε θρησκευτικά σύμβολα στον δημόσιο χώρο; Μπορούμε να ανεχόμαστε τους αρνητές της ανεκτικότητας; Μολονότι αναγνωρίζει ότι ανεκτικότητα δεν σημαίνει κατάργηση κάθε ορίου, ο συγγραφέας την υπερασπίζεται απέναντι σε πρόσφατες προσπάθειες παράκαμψής της. Υποστηρίζει ότι, διαφορετικά, απειλείται η ίδια η ύπαρξη της πλουραλιστικής κοινωνίας. Το βιβλίο είναι µια καίρια συμβολή στον διάλογο για τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία τον 21ο αιώνα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Denis Lacorne (Ντενί Λακόρν, γενν. 1945), επίτιμος διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Διεθνών Μελετών και Ερευνών του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών του Παρισιού (CERI-Sciences Po), υπήρξε απόφοιτος του Sciences Po και διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εντάχθηκε στο δυναμικό του CERI το 1982, έπειτα από δώδεκα χρόνια στις ΗΠΑ και δύο χρόνια στον Καναδά. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο California Irvine, στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στη Γενεύη, καθώς και εταίρος των πανεπιστημίων Στάνφορντ, Καλιφόρνια Μπέρκλυ και Κολούμπια.
Πολυγραφότατος, εκτός από Τα όρια της ανεκτικότητας (Les frontières de la tolérance, Gallimard, 2016), έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία La Crise de l’identité américaine. Du melting-pot au multiculturalisme (Fayard, 1997), De la religion en Amérique. Essai d’histoire politique (Gallimard, 2007), Language, Nation and State. Identity Politics in a Multicultural Age (Palgrave, 2004) και With Us or Against Us. Studies in Global Anti-Americanism (Palgrave, 2007) (τα δύο τελευταία ως συνεπιµελητής µε τον Tony Judt).