Οι αλληλένδετοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τώρα τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική αλυσιδωτή αντίδραση που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και γενιές, καταγράφεται στην έκθεση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 2022 (WDR) εξετάζει τους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί ή επιδεινωθεί από την πανδημία και περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις τώρα για να αποφύγουν μεγάλες οικονομικές αναταραχές.
Η πανδημία COVID-19 πυροδότησε τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση σε περισσότερο από έναν αιώνα. Το 2020, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στο 90 τοις εκατό των χωρών, η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 3 τοις εκατό και η παγκόσμια φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά σε μια γενιά. Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν μια ταχεία και περιεκτική απάντηση πολιτικής που μείωσε τις χειρότερες άμεσες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης επιδείνωσε επίσης μια σειρά οικονομικών αδυναμιών.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 2022 εξετάζει τον κεντρικό ρόλο της χρηματοδότησης στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. Υπογραμμίζει τις συνέπειες της κρίσης που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις αναδυόμενες οικονομίες και υποστηρίζει ένα σύνολο πολιτικών για τον μετριασμό των διασυνδεδεμένων χρηματοοικονομικών κινδύνων που απορρέουν από την πανδημία και κατευθύνουν τις οικονομίες προς μια βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων θέτουν περαιτέρω προκλήσεις για την ανάκαμψη, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία υγιέστερων χρηματοπιστωτικών τομέων.
Οι κίνδυνοι μπορεί να αποκρύπτονται επειδή οι ισολογισμοί των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των κυβερνήσεων συνδέονται στενά μεταξύ τους. Σήμερα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κρυφό χρέος μειώνουν την πρόσβαση σε πιστώσεις και μειώνουν δυσανάλογα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τις μικρές επιχειρήσεις.
Η νέα Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης υπογραμμίζει αρκετούς τομείς προτεραιότητας για δράση, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού οικονομικών κινδύνων. Δεδομένου ότι λίγες χώρες έχουν το δημοσιονομικό χώρο και την ικανότητα να αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις ταυτόχρονα, περιγράφει πώς οι χώρες μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στους πόρους ανάλογα με το περιβάλλον τους.
Έρευνες σε επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το 46 τοις εκατό αναμενόταν να πέσει σε καθυστερήσεις. Οι αθετήσεις δανείων θα μπορούσαν τώρα να αυξηθούν απότομα και το ιδιωτικό χρέος θα μπορούσε γρήγορα να γίνει δημόσιο χρέος, καθώς οι κυβερνήσεις παρέχουν υποστήριξη. Παρά τη σοβαρή συρρίκνωση των εσόδων και των επιχειρηματικών εσόδων λόγω της κρίσης, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστο και κάτω των προσδοκιών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολιτικές ανοχής και σε χαλαρά λογιστικά πρότυπα που συγκαλύπτουν σημαντικούς κρυφούς κινδύνους που θα γίνουν εμφανείς μόνο με την απόσυρση των πολιτικών υποστήριξης.
Ολόκληρη η Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 2022: