Η ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Study in Crete», ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 στην Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Διγαλάκη, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Στόχος της πρωτοβουλίας «Study in Crete», είναι να καταστεί η Κρήτη εκπαιδευτικός και ερευνητικός προορισμός, μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας των τριών ΑΕΙ καθώς και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα υπόλοιπα ιδρύματα του νησιού. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την κοινή προώθηση (branding) εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αποδέκτες ξένους φοιτητές, προσφέροντας τόσο θερινά και μεταπτυχιακά προγράμματα, όσο πλέον και προπτυχιακά προγράμματα. Το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4692/2020) για την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου υπάρχει, και μάλιστα ενθαρρύνει τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών διπλής ειδίκευσης (joint degrees) και διπλά προγράμματα σπουδών (double degrees) από περισσότερα τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, μια δυνατότητα η οποία είναι πλήρως αξιοποιήσιμη και από τα τρία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Στην Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα του νησιού βρισκόμαστε σε αγαστή και δημιουργική συνεργασία. Επενδύουμε στην πολύπλευρη αναβάθμισή τους, δίνουμε έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, στοχεύουμε στη διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα. Με τη συγκεκριμένη πρόταση προωθούμε την εξωστρέφεια, στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάδειξη και ενίσχυση της Κρήτης ως αναγνωρίσιμου, εκπαιδευτικού και ερευνητικού κόμβου».
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επενδύει, διαχρονικά, σε δράσεις που σχετίζονται με τη διεθνοποίηση της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες εξωστρέφειας όπως το «Study in Crete». Μάλιστα, το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, στο πλαίσιο διϊδρυματικών αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης και την ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Τουρισμού. Το «Study in Crete» είναι ένα εγχείρημα που συνδέεται άμεσα με έναν από τους κύριους πυλώνες της ανάπτυξής του ΙΤΕ, δηλαδή την έμφαση στην εκπαίδευση με στόχο τη δημιουργία της επόμενης γενιάς επιστημόνων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική οικονομία, και να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το επιστημονικό οικοσύστημα του νησιού».
Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης επεσήμανε: «Με χαρά ακούσαμε την πρόταση από τον πρώην υπουργό, για ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, μεγαλόπνοο και δυναμικό. Εμείς ως ΜΑΙΧ έχουμε την εμπειρία στη ξενόγλωσση εκπαίδευση, έχουμε την εμπειρία στα θερινά σχολεία καθώς και στην προσέλκυση νέων, ξένων φοιτητών. Πιστεύουμε ότι αν προετοιμαστεί σωστά και αξιόπιστα το εγχείρημα, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πόλο οικονομίας στο νησί της Κρήτης». Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας και η Έφη Κουτεντάκη, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς. Από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα παρόντες ήταν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελένη Καρκανάκη, από το Πολυτεχνείο Κρήτης ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) ο πρύτανης, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Εμμανουήλ Δρακάκης και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Χρήστος Φλώρος. Από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετείχε ο πρόεδρος, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο διευθυντής Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, ο συντονιστής Σπουδών Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής και ο ερευνητής Δρ. Γεώργιος Φακωτάκης.