Η παγκόσμια παραγωγή συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της ύφεσης στην Κίνα και τη Ρωσία, ενώ η καταναλωτική δαπάνη των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προσδοκίες, καταγράφεται στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιούλιο 2022, για τη Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η βασική πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 6,1% πέρυσι σε 3,2% το 2022, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του Απριλίου 2022.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη νωρίτερα φέτος, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Κίνα, τα περαιτέρω lockdown και η βαθύτερη κρίση των ακινήτων οδήγησαν την ανάπτυξη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, με σημαντικές παγκόσμιες επιδράσεις.
Και στην Ευρώπη, οι σημαντικές υποβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τις διαρροές από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και των παρατεταμένων ανισορροπιών προσφοράς -ζήτησης και αναμένεται να φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος- ανοδικές αναθεωρήσεις κατά 0,9 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Το 2023, η αποπληθωριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή και να αυξάνεται μόλις κατά 2,9%.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές κλίνουν συντριπτικά προς τα κάτω. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική διακοπή των εισαγωγών ευρωπαϊκού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να μειωθεί από ό,τι αναμενόταν είτε εάν οι αγορές εργασίας είναι πιο σφιχτές από το αναμενόμενο είτε αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν στηρίζονται.
Οι αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα χρέους στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ανανεωμένες εστίες και τα lockdown του COVID-19 καθώς και η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων ενδέχεται να καταστείλουν περαιτέρω την κινεζική ανάπτυξη και ο γεωπολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσε να εμποδίσει το παγκόσμιο εμπόριο και τη συνεργασία.
Ένα εύλογο εναλλακτικό σενάριο στο οποίο οι κίνδυνοι υλοποιούνται, ο πληθωρισμός αυξάνεται περαιτέρω και η παγκόσμια ανάπτυξη μειώνεται σε περίπου 2,6% και 2,0% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.
Καθώς οι αυξανόμενες τιμές συνεχίζουν να συμπιέζουν το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως, η εξομάλυνση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση μόνο θα το επιδεινώσει.
Η στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στους πιο ευάλωτους, αλλά με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να τεντώνονται λόγω της πανδημίας και την ανάγκη για μια αποπληθωριστική γενική στάση μακροοικονομικής πολιτικής, τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να αντισταθμιστούν από αυξημένους φόρους ή χαμηλότερες κρατικές δαπάνες.
Οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα επηρεάσουν επίσης τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απαιτώντας τη συνετή χρήση μακροπροληπτικών εργαλείων και καθιστώντας ακόμη πιο απαραίτητες τις μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια επίλυσης του χρέους.
Ολόκληρη η Ενημέρωση της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής:
Γεωπολιτικός κατακερματισμός παγκόσμιου εμπορίου
HurryTimer: Invalid campaign ID.