Η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), διοργάνωσαν Εσπερίδα με θέμα «Η Επόμενη Ημέρα Του Τουρισμού Στην Κρήτη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 6μμ στην αίθουσα Σουκατζίδη του ΕΚΗ.
Την Εσπερίδα χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης του Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης Νομού Ηρακλείου Γεωργία Μηλάκη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Γιώργος Χοτζόγλου και Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης στην ομιλία του επισήμανε: «Το 2022 φτάνει στο τέλος του και οι επιχειρηματίες του κλάδου της φιλοξενίας έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
Η κίνηση παρουσιάστηκε σημαντικά αυξημένη, σε νούμερα που πλησίασαν το 2019, η μέση κατανάλωση, σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδος, έπεσε το πρώτο Επτάμηνο και το κόστος λειτουργίας εκτινάχθηκε. Το μείγμα λοιπόν είναι εκρηκτικό με 2 ακόμη στοιχεία να ολοκληρώνουν την εικόνα, το μη εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει ανελαστικό και τα επιτόκια βάσης βρίσκονται σε ανοδική πορεία, χωρίς ορατό πλαφόν.
Αυτό είναι το παρόν, πέρα από πανηγυρισμούς και δηλώσεις επιδερμικές.
Το μέλλον λοιπόν έχει σημείο εκκίνησης που διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα. Αφήσαμε πίσω τον κορωνοϊό (σχεδόν), και βρεθήκαμε σε μια επερχόμενη κρίση ενέργειας, πρώτων υλών, τροφίμων και εισοδημάτων.
Ο τουρισμός, ως εξαιρετικά ευαίσθητη δραστηριότητα, θα έρθει ξανά στο επίκεντρο αλλαγών και ζυμώσεων με το κόστος μετάβασης στον προορισμό και το κόστος διαμονής να εκτινάσσονται. Στην Κρήτη, όμως πλεονεκτούμε.
Έχουμε μια σύνθετη οικονομία που εργάζεται και συνεργάζεται για να παράξει το προϊόν φιλοξενίας που μας έχει κάνει διάσημους στον κόσμο. Πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, μεταποίηση, εμπόριο, περιφέρεια, όλοι εργάζονται για το προϊόν φιλοξενία που αποτελεί το 80% της οικονομίας του τόπου μας.
Χωρίς αποκλεισμούς, την επόμενη μέρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο εγχώριο, να αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που μας χαρακτηρίζουν και να προστατεύσουμε επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και την εικόνα μας, που πρέπει να παραμείνει Ελληνική, και ιδίως Κρητική.
Η επόμενη μέρα είναι τώρα και το περιβάλλον, η κοινωνία και ο άνθρωπος θα έρθουν μπροστά.
Εκεί η Κρήτη μπορεί να είναι πρωταθλητής.»
Ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης συμπερασματικά υπογράμμισε:
«• Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων (skills mismatch) και οι ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς- ειδικότητες του Τουρισμού, οι εκτακτικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης το 2020 και το 2021 ειδικά στον τομέα του τουρισμού και συνακόλουθα η (έστω και παροδική) απώλεια της εργασίας και η ένταση της οικονομικής επισφάλειας των εργαζομένων στον κλάδο υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης, η οποία ανάγκασε αρκετούς εργαζόμενους/ες να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (με σταθερότερο ωράριο και αμοιβές και ενίοτε πλήρη απασχόληση), αλλά και κάποιες καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές σε συνδυασμό με προβληματικές συνθήκες εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μεγάλη αύξηση κενών θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού, που αποτιμήθηκε σε περίπου 50.000 κενές θέσεις σε εθνική κλίμακα το 2022, με χαρακτηριστική την παραίτηση 5.000 εποχικών εργαζομένων στις αρχές Ιουνίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργο Χότζογλου.
• Σε πρόσφατη έρευνα μας {βλ. Παπαδάκης Ν., Δρακάκη Μ., Σαριδάκη Σ. (2021), «Ο βαθμός Απελπισίας». Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 308-309} για την επισφαλή εργασία στην Ελλάδα (ας μην ξεχνάμε ότι η εποχική εργασία είναι κατεξοχήν επισφαλής μορφή απασχόλησης), διαπιστώσαμε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των επισφαλών μορφών εργασίας, ιδίως όταν εντάσσονται στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων, στις περισσότερες των περιπτώσεων φαίνεται να λαμβάνουν συνδυαστική μορφή, δηλαδή να υπάρχει ένας συνδυασμός αφενός αναντιστοιχίας μεταξύ της συναφθείσας σύμβασης και της πραγματικής απασχόλησης (σε ώρες, ημέρες, απολαβές και ένσημα), και ενίοτε ένας συνδυασμός δηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Αναδεικνύεται μία ευρύτερη τάση συνδυασμού δηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, καθώς και εκτεταμένης ελαστικοποίησης των όρων εργασίας.
• Οι συνέπειες των προαναφερθέντων για τον ζωτικό τομέα του Τουρισμού, ενδέχεται να αποβούν καθοριστικές και εκτατικές και η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος (paradigm shift) στην αγορά εργασίας συνολικά συνιστά μια επίμονη πρόσκληση για το σύνολο του πλέγματος των δημόσιων πολιτικών (public policy complex), το οποίο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση ενός αναδιανεμητικού πραγματισμού και της βελτίωσης- αποτελεσματικής ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων (ειδικά στον τομέα του Τουρισμού).
• Επιπρόσθετα ανακινεί την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό- αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα προτεραιοποιεί ουσιωδώς τον τουρισμό και την ένταση γνώσης και καινοτομίας στο πεδίο, αλλά και την αντιμετώπιση μείζονων προκλήσεων όπως η σύνδεση του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα.