Η γεωγραφική θέση της Κύπρου σε συνδυασμό με τις υποδομές (τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια) που έχει αναπτύξει, τις ευνοϊκές συνθήκες καθημερινής διαβίωσης (ήπιο κλίμα, χαμηλή εγκληματικότητα), το υψηλό επίπεδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (νομικές, λογιστικές, φοροτεχνικές) και κυρίως, τα φορολογικά κίνητρα προς τους ξένους επενδυτές κατέστησαν τη χώρα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ένα αξιόλογο εμπορικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των εταιρικών κερδών για όλες τις επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, καθώς και ο μεγάλος αριθμός (66) των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας συνέβαλαν καθοριστικά στην προσέλκυση ξένων εταιρειών.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Επιχειρηματικός Οδηγός Κύπρου, του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο.
Τα σημαντικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου είναι:
1. Η σύσταση εταιρείας στην Κύπρο είναι εφικτή χωρίς την ανάγκη παρουσίας στην Κύπρο.
2. Κατά τη σύσταση εταιρείας στην Κύπρο δεν υπάρχουν απαιτήσεις κατάθεσης μετοχικού κεφαλαίου.
3. Για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Κύπρο δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του πελάτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο, περιττά έξοδα, ταλαιπωρία και ταξίδια στην Κύπρο.
4. Δυνατότητα ανοίγματος εταιρικού και προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού στην Κύπρο και ανάληψης χρημάτων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Τα έξοδα λειτουργίας της Κυπριακής εταιρείας μπορούν να πληρωθούν με τραπεζική κάρτα από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, για παράδειγμα, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.
5. Για εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, η ευθύνη δεν μετακυλίεται στους μετόχους.
6. Κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης προσφέρει προστασία περιουσιακών στοιχείων.
7. Το καθεστώς του Κυπριακού διεθνούς καταπιστεύματος δίνει τη δυνατότητα στους ιδρυτές και τους δικαιούχους να απολαμβάνουν υψηλό βαθμό προστασίας. Θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εγκυρότητα ή τη διαχείριση ενός κυπριακού διεθνούς καταπιστεύματος καθορίζονται από τους νόμους της Κύπρου, χωρίς να απαιτείται αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία. Οι διαθέσεις σε ένα καταπίστευμα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με την αιτιολογία ότι δεν συνάδουν με τους νόμους άλλης δικαιοδοσίας. Ο νόμος επιτρέπει στον ιδρυτή ενός καταπιστεύματος να διατηρεί τις εξουσίες του καταπιστεύματος, να διατηρεί ευεργετικά συμφέροντα, να ενεργεί ως προστάτης, να ανακαλεί ή να τροποποιεί τους όρους του καταπιστεύματος και γενικά να δίνει δεσμευτικές οδηγίες στον διαχειριστή. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι το καταπίστευμα «δεν θα είναι άκυρο ή ακυρώσιμο σε περίπτωση πτώχευσης ή εκκαθάρισης του Ιδρυτή ή σε οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία κατά του ιδρυτή.
8. Η κυπριακή νομοθεσία για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με τη μεταφορά έδρας εταιρειών (ξένων εταιρειών που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο) αποδείχθηκαν ευνοϊκές για σκοπούς αναδιάρθρωσης.
Ολόκληρος ο Επιχειρηματικός Οδηγός Κύπρου: