Αποστάσεις Ασφαλείας από κεραίες & συστήματα GSM

του Μιχάλη Βλαχάκη

Στο Aktinovolia.gr, κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις επιθεωρήσεις ραδιοσυχνοτήτων πύργου κινητής τηλεφωνίας.
Συναντάμε πολλούς ανθρώπους που ανησυχούν για τους πύργους κινητής τηλεφωνίας γύρω από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους. Σε αυτό το άρθρο, προσπαθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση – ποια είναι η ασφαλής απόσταση από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας.

Εισαγωγή
Το να ζεις κοντά στον πύργο κινητής τηλεφωνίας δεν είναι υγιές.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη ζωή κοντά σε πύργο κινητής τηλεφωνίας. Οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας επικοινωνούν με τη χρήση παλμικών σημάτων μικροκυμάτων μεταξύ τους. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) και η IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο) δήλωσαν ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR) προκαλεί καρκίνο τον Μάιο του 2011.
Παρόλο που η RFR σχετίζεται με το ίδιο επίπεδο καρκινογένεσης με τον μόλυβδο, τους καπνούς θείου και τα καυσαέρια οχημάτων, Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν αυτή την υπόθεση (του καρκίνου). Άρα η συζήτηση κυμαίνεται. Εν τω μεταξύ, υποστηρίζουμε τη χρήση της αρχής της προφύλαξης.

Ασφαλής απόσταση από πύργο κινητής τηλεφωνίας – Κατανοήστε τις κεραίες
Δεν είναι όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ίδιες. Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας κεραίας λήψης και μιας κεραίας εκπομπής. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το ξεχωρίσεις είναι η διαφορά στο χώρο. Μια κεραία λήψης είναι γενικά κυκλική ή ελλειπτική στον ιστό. Ενώ, μια κεραία εκπομπής έχει κυβοειδές, τετραγωνικό ή ορθογώνιο σχήμα.
Ποια είναι η ασφαλής απόσταση από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας: Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τις κεραίες και τις λειτουργίες τους
Δεν ακτινοβολούν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας την ίδια συχνότητα. Μια κεραία θα μπορούσε να ακτινοβολεί στα 800 MHz ενώ μια άλλη θα μπορούσε να ακτινοβολεί στα 2300 MHz ή 2,3 GHz. Κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα ακτινοβολίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ακτινοβολούμενη ενέργεια. Επομένως, όσον αφορά την ακτινοβολία – μια κεραία 800 MHz εκπέμπει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την κεραία 2,3 Ghz.

Φυσικά και τεχνητά εμπόδια στην ακτινοβολία πύργων κινητής τηλεφωνίας
Η ένταση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων πέφτει με σκυρόδεμα ή ακόμα και φυσικά εμπόδια (πέτρα, βράχος, πυκνό φύλλωμα). Επομένως, εάν ο πύργος δεν βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή, υπάρχουν πιθανότητες η ακτινοβολία να είναι χαμηλή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις για καλύτερη συνδεσιμότητα – οι κεραίες έχουν κλίση γύρω από τον κάθετο άξονα. Μια τέτοια κλίση μπορεί να αλλάξει το επίπεδο ακτινοβολίας και επομένως να συγκεντρώσει υψηλή ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων προς την κατεύθυνση της κλίσης.

Αριθμός κεραιών που δείχνουν προς το κτίριο ή το σαλόνι
Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που κατευθύνεται προς εσάς εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των κεραιών που είναι στραμμένες προς το μέρος σας. Γενικά, ένας υψηλότερος αριθμός κεραιών που κοιτάζουν προς εσάς θα σημαίνει υψηλότερο βαθμό προσπίπτουσας ακτινοβολίας επάνω σας. Γενικά υπάρχει μια συμβουλή απόστασης για τον αριθμό των κεραιών προς την ίδια κατεύθυνση από οποιοδήποτε κτίριο ή κατασκευή ανθρώπινης κατοικίας.
Σε περίπτωση που όλοι οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή που γειτνιάζουν με το διαμέρισμα δεν παρεμβάλλονται κτήρια αλλά έχουν ανεμπόδιστη επαφή υπάρχουν σε σχέση με τις κεραίες τα παρακάτω στοιχεία και εφόσον οι κεραίες βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το διαμέρισμα που βάλλεται.

Ο Μιχάλης Βλαχάκης,, είναι υπεύθυνος εργαστηρίου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών του www.aktinovolia.gr. Προέρχεται από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία 9 χρόνια διενεργεί μετρήσεις ακτινοβολίας μέσω του εργαστηρίου www.aktinovolia.gr σε όλη την χώρα.

Πηγή 14o Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω