[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 38 δευτ.]
Η ύπαρξη ισχυρής δυναμικής στις διμερείς οικονομικές σχέσεις επιβεβαιώνεται από τον υπερδιπλασιασμό του διμερούς όγκου εμπορίου μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ζάγκρεπ. Αντίστοιχη πορεία, άλλωστε, διαγράφουν και οι ελληνικές εξαγωγές στην Κροατία, οι οποίες με εξαίρεση το 2021 κινούνται συνεχώς ανοδικά, με αποτέλεσμα να υπερτριπλασιαστούν, κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο.
Αναλυτικότερα, το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 321,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20% έναντι του 2021. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κροατικές εξαγωγές προς Ελλάδα ανερχόμενες σε 101,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2021). Ως εκ τούτου, ο όγκος εμπορίου άγγιξε τα 423 εκατ. ευρώ, αυξηθείς κατά 18% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε ξεπερνώντας τα 219 εκατ. Ευρώ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο επί των ελληνικών εξαγωγών στην Κροατία καταλαμβάνουν οι κατηγορίες των ορυκτών καυσίμων (40%), του αργιλίου και τεχνουργημάτων αργιλίου (11,6%), των υπολειμμάτων / απορριμμάτων βιομηχανικών ειδών διατροφής (8,2%) και των καρπών / φρούτων (5,5%). Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνουν οι κατηγορίες των μηχανών και ηλεκτρικών συσκευών (119,9%), των καρπών και φρούτων (74,5%) και των ορυκτών καυσίμων (29,4%).
Σημειώνεται ότι η παρουσία ελληνικών τροφίμων στην κροατική αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης. Ειδικότερα, κατηγορίες τροφίμων που θα είχαν περισσότερες πιθανότητες διείσδυσης είναι οι ακόλουθες: (i) φρούτα και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, εσπεριδοειδή, καρπούζι, παντζάρι), συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων λαχανικών στον ατμό, (ii) γαλακτοκομικά/ τυροκομικά και ιδιαίτερα γιαούρτι και φέτα, (iii) ξηροί καρποί και ειδικότερα φυστίκι Αιγίνης, (iv) γύρος, (v) πίτες και (vi) σνακ. Επιπλέον, η ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία της Κροατίας παρουσιάζει ευκαιρίες για αυξημένη ζήτηση σε premium προϊόντα τροφίμων.
Σύμφωνα με μελέτη της Fitch, οι δαπάνες για τρόφιμα στην Κροατία αναμένεται να αυξάνονται κατά μέσο όρο 4% σε ετήσια βάση την περίοδο 2022-2026. Η κατηγορία των φρούτων αναμένεται να καταγράψει την υψηλότερη αύξηση δαπανών. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για φρέσκα και κονσερβοποιημένα φρούτα, κατά την περίοδο 2022-2026, διαμορφώνεται στο 9,8%. Ως εκ τούτου, η σχετική δαπάνη θα αυξηθεί από 0,9 δισ. ευρώ το 2022 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2026.
Με βάση τον 8ψήφιο κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας, το 60% των ελληνικών εξαγωγών προς την Κροατία καλύπτεται από 9 κατηγορίες προϊόντων. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πετρελαιοειδή, τα οποία καταγράφουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2021 (31,6%). Ακολουθούν τα κράματα αλουμινίου με μικρή μείωση της τάξης του -4,3% οι ζωοτροφές (πλην κατοικίδιων), με αύξηση 4,2%, και τα πορτοκάλια με αύξηση 8,2%. Αξιοσημείωτη άνοδο το 2022 παρουσιάζουν οι εξαγωγές ροδάκινου και τα νεκταρινιών με αύξηση 412,7% και 2.075,3%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, οι αφίξεις τουριστών από την Κροατία στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020, έτος κατά το οποίο έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στον παγκόσμιο τουρισμό οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ο αριθμός τους, ωστόσο, υπολείπεται του επιπέδου, στο οποίο είχαν φτάσει το 2018, οπότε ξεπέρασαν τις 33.000. Σημαντική αύξηση της τάξης του 228% κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα στην Κροατία ανερχόμενες το 2022 σε 37.393 (από 11.389 το 2021). Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ως άνω αριθμός Κροατών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, φαίνεται να υπολείπεται του πραγματικού, καθώς σημαντικός αριθμός Κροατών επιλέγει να επισκεφτεί την Ελλάδα αξιοποιώντας πακέτα διακοπών με πτήσεις charter από το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία, προς Ηράκλειο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σκιάθο, Κεφαλλονιά, Σάμο, Κω και Κάρπαθο.
Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κροατία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Τομείς όπου έχει εκδηλωθεί ελληνική επενδυτική παρουσία στην Κροατία, είναι η ενέργεια με την Coral Croatia d.o.o., οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων με τη Hertz Croatia (Autotechnica Fleet Services d.o.o.) που λειτουργεί ως θυγατρική της AUTOHELLAS, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός με την εταιρεία LALIZAS, τα αναψυκτικά με την Coca Cola HBC, ο φαρμακευτικός με θυγατρική της Alapis και οι τουριστικές υποδομές με την εξαγορά του πολυτελούς τουριστικού θερέτρου «Livka Bay Resort» από την «DolphinCapital Investors». Εντός του 2022, η Euroenergy, θυγατρική του ομίλου Libra, ανακοίνωσε τη δραστηριοποίησή της στην Κροατία μέσω της ανάπτυξης αιολικού πάρκου συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία ΑΒΑΞ ανέλαβε το έργο κατασκευής των δρόμων, στο τμήμα Duboka – Sparagovici/Zaradeze, που οδηγούν στην γέφυρα Pelješac, η οποία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και εγκαινιάστηκε παρουσία του Προέδρου της χώρας, Z. Milanović και του Πρωθυπουργού Α. Plenković.
Αναλυτικά η Ετήσια Έκθεση για την οικονομία της Κροατίας και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κροατίας: