[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 30 δευτ.]
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην εκπαίδευση, την καινοτομία, την τεχνολογία και την ενδυνάμωση της νεολαίας μέσω μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας πρέπει να αποτελεί μέρος της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου», αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Natalia Bayona.
Επίσης σε συνεδρία εταίρων με θέμα «Επαναπροσδιορισμός των επενδύσεων στον τουρισμό: από τα ιδιωτικά κεφάλαια στην επιτάχυνση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου». Ο UNWTO άνοιξε το θέμα, με συζητήσεις γύρω από ένα νέο επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει επανεξέταση προώθησης και φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές στον κλάδο.
Ο UNWTO στο 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουριστικής Οικονομίας GTEF 2023, με θέμα «Προορισμός 2030: Ξεκλειδώνοντας τη Δύναμη του Τουρισμού για Επιχειρήσεις και Ανάπτυξη», επικεντρώθηκε στη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη θετικής και διαρκούς αλλαγής, καθορίζοντας παράλληλα τις βασικές προτεραιότητές του για τον τομέα τα επόμενα χρόνια:
• Επενδύσεις: Σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO και του fDi Intelligence, η Κίνα προσέλκυσε τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών έργων FDI μεταξύ 2018 και 2022, με περίπου 15% του συνολικού μεριδίου αγοράς της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού. Σε αυτό το διάστημα, οι ξένοι επενδυτές ανακοίνωσαν συνολικά 2.415 τουριστικά έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ – FDI) στο τουριστικό σύμπλεγμα, με συνολική επένδυση κεφαλαίου 175,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Από αυτά, το 66% αφορούσε σε ξενοδοχειακές υποδομές, το 16% στην τεχνολογία και την καινοτομία για τον κλάδο και το 9% στην τουριστική ψυχαγωγία. Όσον αφορά τις μη παραδοσιακές επενδύσεις, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων στα ταξίδια και τον τουρισμό έφτασε τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την τελευταία πενταετία (2018-2023). Σε αυτήν την περίοδο, οι υποτομείς με το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης VC ήταν τα ταξίδια (39,85%), η φιλοξενία (24,99%) και οι αεροπορικές μεταφορές (10%).
• Εκπαίδευση: Ο UNWTO εργάζεται σε κορυφαία κινεζικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου, το Mandarin Center και το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, για να παραδώσει διαδικτυακά μαθήματα και να δώσει στους εργαζόμενους στον τουρισμό καλύτερη επαγγελματική κατανόηση της καινοτομίας.
• Συνεργασίες: Ο UNWTO συνεργάζεται με το GTEF από το πρώτο Φόρουμ. Στο Μακάο, ο Οργανισμός ενίσχυσε τη σχέση του με βασικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των International Finance Corporation (IFC), Radisson Hotel Group, AIM Global Foundation και με μη παραδοσιακές επενδυτικές οντότητες και επιχειρηματικά κεφάλαια όπως η LUAfund και η Yellow River Global Capital Limited και με την FDi Intelligence από τους Financial Times.