[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 16 δευτ.]
Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων 2023 με τη δεύτερη ημέρα να περιλαμβάνει βιωματικές περιηγήσεις και εισηγήσεις σε τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να συζητήσουν με τους παραγωγούς θέματα που σχετίζονται με το νερό, τη ορθή διαχείριση του και τη σπουδαιότητα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Την τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι εισηγήσεις και παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων αλλά και να συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου. Επίσκεψη μελέτης του οικοσυστήματος (ενδημική βιοποικιλότητα, υδάτινες πηγές, ρέματα κ.α.) και μέθοδοι καθαρισμού και παρακολούθησης παραλιών.
Η τέταρτη ημέρα περιλάμβανε επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Αρχικά, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κουμάσας, που βρίσκεται στην περιοχή του αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων, στον οποίο διεξάγει για περισσότερα από 15 χρόνια ανασκαφές ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή αλλά και για τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία της Μινωικής Μεσαράς και της Κρήτης γενικότερα.
Έπειτα, με τη συνοδεία ξεναγού, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στις ιστορικές κρήνες της περιοχής του Ηρακλείου και επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Σκοπός των ξεναγήσεων ήταν να γνωρίσουν περισσότερο οι συμμετέχοντες τον Μινωικό πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία δίνοντας έμφαση σε θέματα σχετικά με το νερό.
Η τελευταία ημέρα διεξαγωγής έλαβε χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα μεσογειακά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Ακολούθησαν εισηγήσεις σε θέματα περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων, και έγινε εκτενής αναφορά στις συνέπειες και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών των ομάδων, των συμπερασμάτων και τις ανατροφοδότησης της ολομέλειας.
Στο τέλος της ημέρας έγινε τελετή πιστοποιητικών παρακολούθησης της πρώτης φάσης (θερινής φάσης με φυσική παρουσία, 18-24 Σεπτεμβρίου 2023) του 4ου Διεθνούς Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, ανανεώνοντας τη συμμετοχή και τις εργασίες τους για τη Β’ διαδικτυακή φάση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 με τη συμμετοχή περίπου 200 νέων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.