[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 15 δευτ.]
Στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας Συνάντηση Εταίρων του ευρωπαϊκού έργου IMPETUS «DYNAMIC INFORMATION MANAGEMENT APPROACH FOR THE IMPLEMENTATION OF CLIMATE RESILIENT ADAPTATION PACKAGES IN EUROPEAN REGIONS» που συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στα πλαίσια του Προγράμματος HORIZON 2020, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων στην κλιματική αλλαγή με την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, εργαλείων και πρακτικών. Το έργο έχει αρχίσει από 1 Οκτωβρίου 2021 και είναι διάρκειας 4 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός συνεκτικού πολυεπίπεδου και διατομεακού πλαισίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Επικεντρώνεται σε 7 περιφέρειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Περιφέρεια Αττικής να αποτελεί την πιλοτική εφαρμογή των δράσεων στην περιοχή της Μεσογείου. Άλλες περιοχές μελέτης βρίσκονται στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Λετονία και την Ολλανδία. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου έργων που υποστηρίζουν τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.
Από τους 32 εταίρους συνολικά, έξι (6) οργανισμοί συμμετέχουν στο Πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς: το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η startup του ΕΜΠ Mantis Business Innovation. Ρόλο συντονιστή για την περιοχή της Αττικής έχει το ΕΜΠ με τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.
Στη Συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν από πλευράς ΜΑΙΧ, οι κ.κ. Αγγελάκης Γεώργιος και Πρεκατσάκης Γεώργιος, ενώ από το Πολυτεχνείο Κρήτης παρευρέθηκε ο κ. Αναστασίου Αθανάσιος. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, συζητήθηκαν λύσεις για την κλιματική προσαρμογή με μακροχρόνια οφέλη, σε κάθε περιφέρεια, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάστηκε επίσης η εφαρμογή λύσης παρακολούθησης για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων λειτουργίας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες γνωστές και ως Γεωργία σε Ελεγχόμενο Περιβάλλον (Controlled Environment Agriculture CEA), τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε πιλοτικό θερμοκήπιο στα Σπάτα.