[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 24 δευτ.]
Η Δρ. Jennifer Moody, αρχαιολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Η.Π.Α.) σκοπεύει να ιδρύσει υποτροφία που θα χορηγήσει το Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) σε φοιτητές/τριές του στη μνήμη των Βρετανών ακαδημαϊκών AT (Dick) Grove και Oliver Rackham.
Ο Δρ. Grove και ο Δρ. Rackham ήταν και οι δύο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο). Ο Δρ. Grove ήταν γεωγράφος στο Downing College του Κέμπριτζ, η έρευνα του οποίου έφερε επανάσταση στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στην Αφρική. Αργότερα, τα ενδιαφέροντά του μεταφέρθηκαν στη Μεσόγειο, όπου πέρασε πολλά χρόνια διευθύνοντας ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ερημοποίηση στα νησιά του Αιγαίου με τον Ν.Σ. Μάργαρη (Κρήτη και Νησιά Νοτίου Αιγαίου: επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στο περιβάλλον (1991)).
Ο Δρ. Rackham ήταν βοτανολόγος και οικολόγος στο Corpus Christi College του Cambridge και η έρευνά του έφερε επανάσταση στη μελέτη των αρχαίων δασών, των δέντρων και των τοπίων στην Αγγλία και τη Μεσόγειο. Εργάστηκε αρχικά στην Κρήτη το 1968 όπου στη συνέχεια επέστρεψε το 1981 μετά από πρόσκληση της Δρ. Moody για να μελετήσει τα τοπία της Δυτικής Κρήτης. Επίσης, συνεργάστηκε με το Μ.Α.Ι.Χ. και διετέλεσε επισκέπτης-καθηγητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του. Με τα χρόνια, ο Δρ. Rackham σχημάτισε ένα πλούσιο Herbarium από την Κρητική Χλωρίδα και αντίγραφα των φύλλων του Herbarium του είναι διαθέσιμα στο Μ.Α.Ι.Χ.
Ο Δρ. Rackham και η Δρ. Moody συνεργάστηκαν με τον Δρ. Grove στο πρόγραμμα ερημοποίησης του Αιγαίου και στη συνέχεια συνέγραψαν το βραβευμένο βιβλίο τους “The Making of the Cretan Landscape” (Η δημιουργία του Κρητικού τοπίου,1996). Στη δεκαετία του 1990, ο Δρ. Grove και ο Δρ. Rackham επέκτειναν την έρευνά τους σε όλη τη Μεσογειακή Ευρώπη και έγραψαν το πρωτοποριακό βιβλίο “The Nature of Mediterranean Europe” (Η φύση της Ευρωπαϊκής Μεσογείου, 2001). Εκεί παρουσιάζουν στοιχεία κατά της «θεωρίας του κατεστραμμένου τοπίου» και υποστηρίζουν ότι τα μεσογειακά τοπία είναι μοναδικά και ποικίλα και δεν πρέπει να συγκρίνονται με αυτά της εύκρατης Ευρώπης.
Στη μνήμη αυτών των σπουδαίων επιστημόνων, η Δρ. Moody θα ιδρύσει μια υποτροφία της οποίας αποδέκτης θα είναι φοιτητής/τρια του Μ.Α.Ι.Χ. που μελετά το Μεσογειακό Περιβάλλον, την ιστορία του τοπίου και το κλίμα. Το Μ.Α.Ι.Χ. ευχαριστεί την Δρ. Moody που το επέλεξε ως φορέα υλοποίησης αυτής της ανιδιοτελούς και σημαντικής πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στην εκπαίδευση νεαρών επιστημόνων από την περιοχή της Μεσογείου.