Μουσείο παλαιού ελαιοτριβείου Αρμένων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 59 δευτ.]

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024 τα εγκαίνια του παλαιού ελαιοτριβείου Αρμένων, το οποίο στο εξής θα λειτουργεί ως χώρος μουσείου και διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.
Για την υλοποίηση του έργου, αξιοποιήθηκαν περίπου 600.000 ευρώ, με τα οποία ανακαινίστηκε το παραδοσιακό ελαιοτριβείο Αρμένων και έγινε η προμήθεια κι εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως έπιπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, ενημερωτικές πινακίδες Braille που τοποθετήθηκαν στην είσοδο και μέσα στο ελαιοτριβείο και την  αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Έτσι το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτίσμα μεταμορφώθηκε σ’ ένα ελκυστικό, λειτουργικό, προσβάσιμο εκθεσιακό χώρο, που παραδόθηκε στους κατοίκους των Αρμένων και στην κοινωνία του Δήμου Ρεθύμνης.
          Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «Ως Δήμος Ρεθύμνης επιλέξαμε το παραδοσιακό  ελαιοτριβείο των Αρμένων λόγω του συμβολικού και  ιστορικού του χαρακτήρα αλλά και της θέσης του, σ’ έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο Οικισμό με υψηλή επισκεψιμότητα. Άλλωστε, έχουμε επιβεβαιώσει κι άλλες φορές, με αντίστοιχες αφορμές, το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη των Οικισμών του Ρεθύμνου, την οποία και δικαιούνται και αξίζουν. Αξιοποιήσαμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση προς όφελος των Αρμένων αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
          Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό, το οποίο τέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Αρμένων, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Ζαφειρόπουλος. Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας και η ξενάγηση στον χώρο ενώ καλωσόρισμα και ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου απεύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρμένων κ. Γεώργιος Κολυβάκης. Χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, καθώς και η Αρχιτέκτονας κ. Ευσταθία Κολυβάκη.
          Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Γιαπιτσόγλου με θέμα «Τα ελαιοτριβεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου» και ακολούθησε πλούσια φιλοξενία προς τους παρευρισκόμενους από τους φορείς των Αρμένων.
          Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» και συγκεκριμένα  στην Πράξη με τίτλο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage, επέτρεψε τη συγχρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικούς   πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
          Ο Δήμος Ρεθύμνης υλοποίησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα  ως επικεφαλής εταίρος σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τους Δήμους Αγία Νάπα και Σωτήρα της Κύπρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω