Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης

Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ,
Διευθυντής ΕΤΕΠ Κρήτης,
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΑΠ/ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.

Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ είναι Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του ΕΤΕΠ Κρήτης (ΕΔΑΠ ΑΕ). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου (Science, Technology & Innovation Studies), με βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Un. Open, Glasgow, Sussex, Science Policy Research Unit-SPRU). Καθ’ όλη την διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών ήταν υπότροφος του ESRC, ενώ είναι μέλος του INNOGEN – ESRC Centre for Social and Economic Research on Innovation in Genomics μέχρι και σήμερα. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση 50 και πλέον Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών έργων Ε&ΤΑ που σχετίζονται με την υποστήριξη νεοφυούς και ακαδημαϊκής επιχειρηματικότητας, σχεδιασμό και υλοποίηση στρατηγικών περιφερειακής ανάπτυξης, αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, μεταφορά τεχνολογίας, προστασία και διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας, διαχείριση θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων κ.α. Επίσης, είναι μέντορας στο Scottish Graduate School of Social Science, UK και παρέχει καθοδήγηση σε διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές (ESRC-funded) για τη μετακίνησή τους προς την βιομηχανία.

Προωθώντας τη γνώση & την καινοτομία
προς όφελος της κοινωνίας

Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ETEΠ Κρήτης) (www.stepc.gr) ιδρύθηκε το 1993 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης και τη διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία και την παραγωγή. Βασικός στόχος του ΕΤΕΠ Κρήτης είναι να δημιουργεί και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη στήριξη, ενίσχυση και συνεχή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προς όφελος της οικονομίας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας.
To ΕΤΕΠ-Κρήτης είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Δικτύου EURAXESS για την κινητικότητα των ερευνητών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων IASP.

Μια από τις βασικές δραστηριότητες του ΕΤΕΠ Κρήτης είναι η λειτουργία της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, σε μια έκταση περίπου 4.000 τμ. Πρόκειται για έναν πολύ-χώρο, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα 40 καινοτόμες εταιρείες, οι οποίες στοχεύουν σε παγκόσμιες αγορές και λειτουργούν σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής (Πληροφορική, Επιστήμες Υγείας, Υλικά κ.α.) και απασχολούν περίπου 400 εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν λάβει χρηματοδότηση από ελληνικά και ξένα funds, συνολικού ύψους περίπου 9 εκ. ευρώ.

Τη Θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ-Κρήτης διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΔΑΠ/ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.). Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του ΕΤΕΠ Κρήτης, και Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Χατζηδάκης συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Phaistos Networks Α.Ε.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΤΕΠ Κρήτης σήμερα
Το ΕΤΕΠ Κρήτης επικεντρώνεται σε 4 στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας, οι οποίοι αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός δυναμικού οικοσυστήματος που βασίζεται στην έρευνα, στη γνώση, στη καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομική ανάπτυξη:
√ Δημιουργία εταιρειών start-ups/spin-offs σε τομείς υψηλής τεχνολογίας
√ Φιλοξενία και στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων στη θερμοκοιτίδα
√ Κατάρτιση και επιμόρφωση ερευνητών και επιχειρηματιών
√ Διασύνδεση ερευνητικού-επιχειρηματικού ιστού

Ενδεικτικές δράσεις του ΕΤΕΠ Κρήτης
Οι δράσεις του ΕΤΕΠ Κρήτης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
● Διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τον αναπτυξιακό / επιχειρηματικό ιστό της περιφέρειας, με στόχο τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων συνεργατικών σχηματισμών με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία.
● Δημιουργία και καλλιέργεια ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που παρακινεί, ενθαρρύνει και στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας και στην προώθηση σύγχρονων και ευέλικτων επιχειρηματικών μοντέλων που προωθούν την επιστημονική έρευνα, την γνώση και την καινοτομία.
● Δημιουργία νέων και εκσυγχρονισμός υφισταμένων υποδομών φιλοξενίας και υποστήριξης του ΕΤΕΠ Κρήτης σε όλη την περιφέρεια για την προσέλκυση σημαντικού αριθμού νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, υψηλής έντασης γνώσης και προστιθέμενης αξίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
● Συντονισμός και λειτουργία των υποδομών θερμοκοιτίδας του ΕΤΕΠ Κρήτης για την φιλοξενία και υποστήριξη start-up επιχειρήσεων με έντονη ερευνητική δραστηριότητα.
● Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την προώθηση της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της.
● Δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου εκπαίδευσης και κατάρτισης για φοιτητές, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων και φορέων σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης καινοτομίας σε αναδυόμενους τομείς και κλάδους υψηλής τεχνολογικής αιχμής και ζήτησης.
● Ανάπτυξη και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών ευκαιριών για την στήριξη και ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στήριξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ΕΤΕΠ Κρήτης
Η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ΕΤΕΠ Κρήτης περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους.

Πριν τη δημιουργία εταιρείας
● Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων
● Επιχειρηματική καθοδήγηση ερευνητικών ομάδων
● Προστασία και Διαχείριση ΔΙ
● Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ερευνητών
●Υποστήριξη δημιουργίας start-up και spin-off εταιρειών
Μετά τη δημιουργία εταιρείας
● Εγκατάσταση και φιλοξενία εταιρειών στη θερμοκοιτίδα
● Καθοδήγηση και στήριξη επιχειρηματικής ανάπτυξης
● Δικτύωση με χρηματοδότες (VC, Business Angels)
● Διασύνδεση με ερευνητικά εργαστήρια
● Συμμετοχή σε επιχειρηματικές εκθέσεις

Η υπηρεσία STEP-C VIRTUAL INCUBATION
Σκοπός
Προσέλκυση, φιλοξενία και παροχή υποστήριξης εταιρειών από το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα και από το εξωτερικό χωρίς τη διάθεση φυσικού χώρου. Συνδυάζονται υπηρεσίες εικονικού γραφείου (virtual office) και υπηρεσίες θερμοκοιτίδας (business incubation).

Η υπηρεσία απευθύνεται

  • Σε επιχειρήσεις / φορείς που αποχώρησαν από τη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης και επιδιώκουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα του ΙΤΕ και του ΕΤΕΠ Κρήτης.
  • Σε καινοτόμες επιχειρήσεις με ερευνητική δραστηριότητα, οι οποίες ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΕΤΕΠ Κρήτης χωρίς φυσική παρουσία στη θερμοκοιτίδα.
  • Σε επιχειρήσεις του εξωτερικού οι οποίες ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν ερευνητικές ευκαιρίες και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα.

Παροχές υπηρεσίας
Υποστήριξη γραφείου

  • Παροχή επαγγελματικής ταχυδρομικής διεύθυνσης και φορολογικής έδρας στο ΕΤΕΠ Κρήτης
  • Υπηρεσία μιας στάσης (one-stop-shop) για τη δημιουργία νέας επιχείρησης ή / και υποκαταστήματος ξένης επιχείρησης στην Ελλάδα
  • Παροχή τηλεφωνικού αριθμού
  • Χώρος υποδοχής
  • Διαχείριση αλληλογραφίας και κλήσεων
  • Πρόσβαση στις αίθουσες συνεδριάσεων
  • Δυνατότητα χρήσης καφετέριας και εστιατορίου
  • Παροχή βοήθειας στην εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού από την τοπική «δεξαμενή ταλέντων»
  • Χρήση των λογοτύπων του ΕΤΕΠ Κρήτης και του IASP

Ανάπτυξη και χρηματοδότηση επιχειρήσεων

  • Υποστήριξη στην προστασία και διαχείριση Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  • Δωρεάν προ-έρευνα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας
  • Εκδηλώσεις εξεύρεσης χρηματοδότησης και οργάνωση επιχειρηματικών αποστολών
  • Υποστήριξη ανάπτυξης της επιχείρησης στο εξωτερικό
  • Διασύνδεση των επιχειρήσεων-μελών της θερμοκοιτίδας, με επενδυτές (κεφάλαια εκκίνησης, Series A,B, C)

Εκπαίδευση, Ανάπτυξη & Δικτύωση

  • Επιχειρηματική καθοδήγηση και συμβουλευτική
  • Δια ζώσης και διαδικτυακή εκπαίδευση
  • Συνεργασίες με τη Βιομηχανία και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα
    (Πληροφορίες υπηρεσίας https://virtual.stepc.gr)

Στρατηγικός σχεδιασμός
Στα άμεσα στρατηγικά σχέδια του ΕΤΕΠ Κρήτης είναι η επέκταση της λειτουργίας του στη δυτική Κρήτη. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ύψους 1,7 εκ ευρώ για την δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων στα Χανιά, (κτήριο πρώην Γαλλικής Σχολής), σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Επιπλέον έχει ξεκινήσει η ανέγερση των νέων κτηρίων του ΕΤΕΠ Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2025. Η επέκταση του ΕΤΕΠ Κρήτης στα Χανιά θεωρείται μεγάλης στρατηγικής σημασίας και αναμένεται να προσδώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία και δυναμική στο οικοσύστημα της Κρήτης. Η νέα αυτή κτηριακή επένδυση θα επιτρέψει τη φιλοξενία περίπου 40-50 νέων εταιρειών.

Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Κρήτης
Το ΕΤΕΠ Κρήτης συμβάλλει στη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Κρήτης, του οποίου η διαχείριση, λειτουργία και ανάπτυξη σχεδιάζεται να γίνει από την ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ ΑΕ, με τη συμμετοχή όλων των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Βασικός στόχος του Κόμβου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, ενίσχυση και δικτύωση του οικοσυστήματος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κρήτης, συμβάλλοντας σε ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας για βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη, η οποία θα βασίζεται στην οικονομία και στην κοινωνία της γνώσης.

Βασική Αξία Κόμβου
Η διασύνδεση της επιστημονικής αριστείας και της γνώσης με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Βασικός Στόχος Κόμβου
Η δημιουργία και ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικής αριστείας, το οποίο θα προσελκύει το ερευνητικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από το διεθνές περιβάλλον.

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το ΕΤΕΠ Κρήτης έχει υποστηρίξει τη δημιουργία και ανάπτυξη περίπου 150 εταιρειών, υψηλής έντασης γνώσης και προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Κρήτης, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί 1.700 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από την επιχειρηματική κοινότητα του ΕΤΕΠ Κρήτης. Επίσης, ως φορέας υλοποίησης δράσεων Ε&ΤΑ, το ΕΤΕΠ Κρήτης έχει υλοποιήσει περισσότερα από 75 ερευνητικά έργα σε περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης αλλά και προβολής της Κρήτης διεθνώς.

Με την 30ετή παρουσία του, το ΕΤΕΠ Κρήτης συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποδομών, καθώς και η διασύνδεση με διεθνή δίκτυα, καθιστούν το ΕΤΕΠ Κρήτης πρότυπο για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πηγή 20o Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω