[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 18 δευτ.]
Η συνολική αξία της απάτης στα κύρια μέσα πληρωμών ανήλθε σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 και 2,0 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφει η κοινή έκθεση για την απάτη πληρωμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).
Η έκθεση αξιολογεί δεδομένα απάτης πληρωμών που αναφέρονται ανά εξάμηνο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) για διάφορα μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και πληρωμές με κάρτα.
Η συνολική αξία των δόλιων μεταφορών πίστωσης, άμεσων χρεώσεων, πληρωμών με κάρτα, αναλήψεις μετρητών και συναλλαγών ηλεκτρονικού χρήματος στον ΕΟΧ ανήλθε σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και 2,0 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι περισσότερες απάτες πληρωμών από άποψη αξίας ήταν αφορούσαν μεταφορές πίστωσης και πληρωμές με κάρτα, ενώ οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσώπευαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος σε όγκο. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η απάτη με κάρτες που εκδόθηκαν στον ΕΟΧ αντιπροσώπευε το 0,031% της συνολικής αξίας και 0,015% του συνολικού αριθμού πληρωμών με κάρτα. Παρόμοια ποσοστά απάτης παρατηρήθηκαν για συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα (0,022% σε αξία και 0,012% σε όγκο). Τα ποσοστά απάτης ήταν σημαντικά χαμηλότερα για άλλα μέσα, ιδίως για τις μεταφορές πιστώσεων (0,001% σε αξία και 0,003% σε όγκο).
Η έκθεση επιβεβαιώνει τον θετικό αντίκτυπο των ισχυρών απαιτήσεων ελέγχου ταυτότητας πελατών (SCA) που εισήχθησαν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών της ΕΕ (PSD2) και των υποστηρικτικών τεχνικών προτύπων που εξέδωσε η ΕΑΤ το 2018 σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ. Οι συναλλαγές με έλεγχο ταυτότητας SCA εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά απάτης από τις συναλλαγές εκτός SCA, ειδικά για πληρωμές με κάρτα. Επιπλέον, τα ποσοστά απάτης για πληρωμές με κάρτα ήταν δέκα φορές υψηλότερα όταν το αντίστοιχο τμήμα βρισκόταν εκτός του ΕΟΧ, όπου η εφαρμογή SCA δεν απαιτείται νομικά.
Επίσης η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ζημίες που προκύπτουν από απάτη στις πληρωμές κατανεμήθηκαν διαφορετικά μεταξύ των κομιστών ευθύνης, ανάλογα με το μέσο ή τη χώρα. Οι περισσότερες απάτες με κάρτες (71% της συνολικής αξίας το πρώτο εξάμηνο του 2023), μαζί με μεγάλο μερίδιο απάτης μεταφοράς πίστωσης και άμεσης χρέωσης (43% και 47% αντίστοιχα) αφορούσαν διασυνοριακές συναλλαγές.
Αναλυτικά η Έκθεση: