Νέο σύστημα ελέγχου προϊόντων ΠΟΠ – ΠΕΓ – ΕΠΙΠ

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 30 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5136 που ορίζει τις διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ).
Σκοπός είναι:  
• Ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (εφεξής «ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗ- ΜΗΤΡΑ») για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (εφεξής «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε.» και «Ε.Π.Ι.Π.» αντίστοιχα).
• Η ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων για παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. και γ) η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών, μέσω και της προσαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα, ο οποίος τροποποιεί τους Κανονισμούς (ΕΕ) 1308/2013, (ΕΕ) 2019/787 και (ΕΕ) 2019/1753 και καταργεί τον Κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012 (L της 23.4.2024, εφεξής «Βασικός Κανονισμός»).
Αντικείμενο είναι:
• Ο ορισμός της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αρμόδιας αρχής και σημείου επαφής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.) στο πλαίσιο της Πράξης της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισσαβόνας για τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις της 24ης.10.2019 (L 271).
• Ο ορισμός του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ως αρμόδιας αρχής για τη λήψη των κατάλληλων διοικητικών και δικαστικών μέτρων για την απενεργοποίηση της πρόσβασης σε ονόματα τομέα από την επικράτεια, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 42 του Βασικού Κανονισμού. 
• Η θέσπιση συστήματος παρακολούθησης των συστημάτων ποιότητας από τη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν ενημέρωσης από τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.
• Η ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. με:
– Τη συγκέντρωση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων σε ενιαίο πίνακα, καθώς και τον ορισμό κριτηρίων επιμέτρησης για κάθε μη συμμόρφωση, τα οποία αξιολογούνται και βαθμολογούνται, με σκοπό οι κυρώσεις να επιβάλλονται με βάση τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αποτρεπτικότητας και της αναλογικότητας.
– Τη θεσμοθέτηση επιβολής εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης.
– Την πρόβλεψη εισήγησης εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ για την επιβολή προστίμου και το εύρος του, σε αντικατάσταση της απλής παραπομπής της υπόθεσης για επιβολή προστίμου. 
– Την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής των προστίμων με την πρόβλεψη μιας μόνο επιτροπής για την εξέταση των μη συμμορφώσεων και την ενημέρωση των επιχειρήσεων από τον ίδιο τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.
ε) Την πρόβλεψη της δυνατότητας του ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ να υποβάλλει μηνύσεις στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για αξιόποινες πράξεις που διαπιστώνει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του και να παρίσταται κατά την ποινική προδικασία και δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας.
– Η θέσπιση συστήματος αναγνώρισης ομάδων παραγωγών για κάθε προϊόν με Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε., για την ενδυνάμωση της διαχείρισης και προστασίας τους.
– Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην επισήμανση των τροφίμων στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα με Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτόν τον τομέα, για την ενίσχυση της προστασίας τους. 
– Η διαμόρφωση πλαισίου για τις περιπτώσεις που η αρχή που διενεργεί τον έλεγχο διαπιστώσει μη συμμόρφωση σε τομέα αρμοδιότητας άλλης ελεγκτικής αρχής, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς των προϊόντων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πεδίο εφαρμογής είναι:
• Εφαρμόζεται στα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, όπως αυτά ορίζονται στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 5 και στο άρθρο 51 του Βασικού Κανονισμού.• Δεν εφαρμόζεται στα αλκοολούχα ποτά και τον οίνο, με εξαίρεση το ξύδι οίνου.

Ολόκληρο το ΦΕΚ με τον νόμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω