Χρηματοδότηση έργων αντιμετώπισης αστικών προκλήσεων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 46 δευτ.]

Η συγχρηματοδοτούμενη Ευρωπαϊκή Σύμπραξη του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη, με τίτλο «Driving Urban Transitions» (DUT), ανακοίνωσε την Πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων για το 2024, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας που θα συμβάλουν στην αστική μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η πρόσκληση, γνωστή ως «DUT Partnership Call 2024», αποτελεί την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση της σύμπραξης, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη.
          Η πρόσκληση επικεντρώνεται στην υποστήριξη διακρατικών ερευνητικών και καινοτόμων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σύγχρονων αστικών προκλήσεων, βοηθώντας τις πόλεις να προχωρήσουν προς μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική οικονομία.
          Ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί η 14η Νοεμβρίου 2024 και δικαιούχοι είναι Επιχειρήσεις, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Νεοφυείς Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Εργαστήρια, Δημόσιες Αρχές.
          Σκοπός της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η στήριξη διακρατικών έργων έρευνας και/ή καινοτομίας για την αντιμετώπιση αστικών προκλήσεων, ώστε να βοηθηθούν οι πόλεις στη μετάβασή τους προς μια πιο βιώσιμη οικονομία και λειτουργία.  
Οι προκλήσεις ομαδοποιούνται σε τρείς θεματικές διαδρομές:
• Αστικές κυκλικές οικονομίες.
• Πόλη των 15 λεπτών – Αστική κινητικότητα.
• Συνοικισμοί με πλεόνασμα ενέργειας – δίκτυα.  
          Πρόκειται για την τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της σύμπραξης για την προώθηση των αστικών μεταβάσεων (DUT), η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος σύμπραξης για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Η συμμετοχή της ΓΓΕΚ στην πρόσκληση ανέρχεται σε 1.000.000,00 €.
          Το ποσό της ελληνικής συμμετοχής θα κατανεμηθεί στους δικαιούχους μέχρι το ανώτερο ποσό των 180.000 € ανά πρόταση με Έλληνα εταίρο και μέχρι 230.000 € ανά πρόταση με Έλληνα συντονιστή, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες συμμετοχής και επιλεξιμότητας, όπως περιγράφονται στο παράρτημα Α (Annex A) της ανωτέρω Πρόσκλησης.
          Τομείς Ενδιαφέροντος είναι η Γαλάζια Ανάπτυξη, η Κυκλική Οικονομία, το Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο Τουρισμός – Πολιτισμός και η Υγεία – Ευεξία.
Η πρόσκληση DUT 2024 χωρίζεται σε δύο στάδια:
Στο πρώτο στάδιο, οι κοινοπραξίες καλούνται να υποβάλουν προκαταρκτικές προτάσεις. Η προκαταρκτική πρόταση περιλαμβάνει περιγραφή των εταίρων, συνοπτική περιγραφή του έργου που δεν υπερβαίνει τις 13 σελίδες και ενδείξεις προϋπολογισμού με περιορισμένες λεπτομέρειες που πληρούν τις εθνικές/περιφερειακές απαιτήσεις. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα είναι ανοικτή έως τις 14 Νοεμβρίου 2024, 13:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).
          Τον Μάρτιο του 2025, οι αιτούντες θα κληθούν να εισέλθουν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας: η πρόσκληση υποβολής πλήρων προτάσεων θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου 2025, 13:00 (CEST).
          Κάθε πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τρεις εταίρους από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση από τον αντίστοιχο εθνικό/περιφερειακό οργανισμό χρηματοδότησης. Δύο από αυτές τις τρεις χώρες πρέπει να προέρχονται από διαφορετικά κράτη μέλη ή συνδεδεμένες χώρες και να είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση. Η κοινοπραξία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα περιφερειακό διοικητικό φορέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω