Περιβαλλοντική Αδειοδότηση ΒΙΠΕ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 28 δευτ.]

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για κρίσιμα έργα και περιβαλλοντικές μελέτες, που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν, περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης και η τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Η συνεδρίαση ανέδειξε την ανάγκη για βελτιώσεις στις υφιστάμενες πρακτικές και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την προστασία των φυσικών πόρων και της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη διευθέτηση ρεμάτων στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Περιβαλλοντική Αδειοδότηση της ΒΙΠΕ Ηρακλείου
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα ήταν η ανανέωση και τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της πρώην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου (νυν Ε.Π. Ηρακλείου Τύπου Α1) από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ. Η Επιτροπή εξέτασε αναλυτικά τη νέα μελέτη, που προτείνει αναβαθμισμένες τεχνολογίες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και εναλλακτικές μεθόδους διάθεσής τους. 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, υπογράμμισε: «Η μέχρι σήμερα μέθοδος διάθεσης μέσω γεωτρήσεων δεν είναι η βέλτιστη, ενώ απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις στην επεξεργασία αποβλήτων.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη νέα μελέτη, παραμένουν προβληματισμοί, οι οποίοι αποτυπώνονται στους όρους της θετικής μας γνωμοδότησης». 
          Η Επιτροπή τόνισε επίσης την ανάγκη υποβολής της γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου. 

Στρατηγική Μελέτη Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας 
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά υπό όρους για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (EL13).            Ωστόσο, κατέθεσε την παρατήρηση ότι η μελέτη δεν αναφέρεται επαρκώς στα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών στις περιοχές Αγίας Πελαγίας, Γουβών, Ανάληψης Χερσονήσου και Σητείας, όπου τα φαινόμενα αυτά έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
          Η ενίσχυση της μελέτης με δεδομένα από αυτές τις περιοχές κρίθηκε απαραίτητη για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. 

Διευθετήσεις Ρεμάτων στο πλαίσιο αναβάθμισης του ΒΟΑΚ 
Η τρίτη σημαντική απόφαση αφορούσε τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις διευθετήσεις ρεμάτων στα τμήματα Α1-Α2 του έργου αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στην περιοχή Γουρνών – Χερσονήσου. Το έργο, με φορέα τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση των υδάτων και στη μείωση του κινδύνου πλημμυρών σε κρίσιμα τμήματα του οδικού δικτύου. 
          Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας Γιάννης Δασκαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, και επίσης εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω