Επιχορήγηση ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 41 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), «Πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων». Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ ενώ το ποσοστό 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Δράσης αφορά αποκλειστικά παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 8η Ιανουαρίου 2025 ενώ η λήξη υποβολής η 28η Φεβρουαρίου 2025.
          Στόχο του Προγράμματος αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και η επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος. 
          Η Πρόσκληση αφορά σε επιχορήγηση για ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων με ελάχιστο ενεργειακό στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επένδυση καθώς και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 30%. Οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά, ενώ για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμιση της ενεργειακής τους κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον σε Β κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.   
          Η ενίσχυση που χορηγείται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000 €).
Η ενίσχυση μπορεί να συνδυάζεται με ενισχύσεις για ένα από τα ακόλουθα μέτρα ή το σύνολό τους:
α) Την εγκατάσταση ολοκληρωμένου επιτόπιου εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης ή ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, φωτοβολταϊκών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας. 
β) Την εγκατάσταση εξοπλισμού για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από τις επιτόπιες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Ο εξοπλισμός αποθήκευσης απορροφά τουλάχιστον το 75 % της ενέργειάς του από άμεσα συνδεδεμένη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ετήσια βάση. 
γ) Τη σύνδεση με ενεργειακά αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και/ή τηλεψύξης και συναφή εξοπλισμό. 
δ) Την κατασκευή και εγκατάσταση υποδομής επαναφόρτισης για χρήση από τους χρήστες του κτιρίου, και συναφών υποδομών, όπως η υποδομή αγωγών καλωδίωσης, όταν οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται είτε εντός του κτιρίου είτε σε παρακείμενο χώρο. 
ε) Την εγκατάσταση εξοπλισμού για την ψηφιοποίηση του κτιρίου, ιδίως για την αύξηση της ευφυούς ετοιμότητάς του, συμπεριλαμβανομένων της παθητικής εσωτερικής ενσυρμάτωσης ή της δομημένης καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων και του βοηθητικού τμήματος της ευρυζωνικής υποδομής στην ιδιωτική έκταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, αλλά εξαιρουμένης της ενσυρμάτωσης ή της καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής έκτασης. 
στ) Επενδύσεις σε πράσινες στέγες και εξοπλισμό για τη συγκράτηση και τη χρήση των όμβριων υδάτων. 
          Ως επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες λογίζονται και υποστηρικτικές εργασίες, οι οποίες  στο σύνολό τους δε δύναται να υπερβαίνουν το επτά τοις εκατό (7%) του επιλέξιμου συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, με ανώτατο σύνολο επιδότησης των υποστηρικτικών δαπανών τις 5.600 €.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με την ΚΥΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω