[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 35 δευτ.]
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο παρακολούθησης της αγοράς, και ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, του οποίου η σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές είναι αδιαμφισβήτητη, παραθέτει κατωτέρω πληροφορίες τις οποίες άντλησε από το Ινστιτούτο Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων (Safe Quality Food Institute – SQFI), σχετικά με την αξιοποίηση των νέων προσφερόμενων τεχνολογιών και εφαρμογή αυτών στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας στο Riverside και της Ουάσιγκτων στο Σεντ Λούις, αποτελούμενης από βιολόγους μηχανικούς και ηλεκτροχημικούς, κατόπιν σχετικής μελέτης και πειραμάτων, προχώρησαν στην ανάπτυξη θεωρητικού μοντέλου προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέας καινοτόμας γεωργικής μεθόδου παραγωγής τροφίμων, υπό την ονομασία, «Electro–Agriculture», (Ήλεκτρο – Γεωργία).
Με τη χρήση εν λόγω μεθόδου, επιδιώκεται η διασφάλιση συνθηκών γεωργικής ανάπτυξης σε συνθήκες σκότους, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν, τη διαδικασία συμβατικής φωτοσύνθεσης, ενώ διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης στο παγκόσμιο και σύνθετο πρόβλημα της ανεπαρκούς επισιτιστικής ασφάλειας. Υποστηρίζεται δε, σε σχετικό άρθρο των ιδίων που δημοσιεύθηκε σε επιστημονική επιθεώρηση Joule, ότι η διαδικασία, με την οποία αποσυνδέεται η γεωργία από το περιβάλλον, με παραγόμενη τροφή σε εσωτερικούς, ελεγχόμενους χώρους, παρέχει τις εγγυήσεις για μερική απεξάρτηση από τη φωτοσύνθεση:
Συναφώς, και σύμφωνα με επιμέρους υπολογισμούς, η εκτιμώμενη έκταση γης που θα απαιτείτο για τις γεωργικές καλλιέργειες, θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 94%. Τούτο θα είχε εξαιρετική περιβαλλοντική σημασία, τόσο στην αποφυγή περαιτέρω διαδικασίας αποψίλωσης δασών, όσο και εντατικοποίηση της γεωργίας με την απομείωση ή και εξάλειψη σοβαρών μειονεκτημάτων, όπως η επαπειλούμενη βιοποικιλότητα, η καταστροφή οικοσυστημάτων, κλπ).
Περαιτέρω, με τη χρήση ανωτέρω τεχνολογίας, η αγροτική παραγωγή θα μπορεί να αυξηθεί εκθετικά, χωρίς να απαιτούνται περισσότεροι πολύτιμοι πόροι οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθιστούσαν αναπόφευκτες τις επιπτώσεις από το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την παραγωγή παραπάνω αχρείαστων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Σημειώνεται πάντως, πως εν λόγω μέθοδος έχει ήδη σημειώσει αρχική επιτυχία στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέσω πειραμάτων σε σειρά τροφίμων, όπως το μαρούλι, το ρύζι, η ελαιοκράμβη, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Ένα από τα επιπλέον εκτιμώμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα καταγράφονταν στη συνέχεια, θα συνίστατο στο γεγονός ότι η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή άνθρακα για την ανάλογη ενίσχυση παραγωγής προϊόντων κρέατος.
Αν και η συνολικότερη αποτελεσματικότητα ανωτέρω εργαστηριακών δοκιμών μένει να επαληθευτεί στην πράξη στο ορατό μέλλον, αναμένεται ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης των θετικών προσδοκιών, θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην χώρα μας, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ.