[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]
Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους και επισκέπτες της, η Δημοτική Αρχή Γαύδου προχώρησε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου ψηφιοποίησης της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του νησιού. Το νέο σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού των δεξαμενών πόσιμου νερού τέθηκε σε λειτουργία τις τελευταίες ημέρες, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα για απομακρυσμένη εποπτεία και διαχείριση, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από οποιοδήποτε σημείο.
Σύγχρονη Υποδομή για Ολιστική Παρακολούθηση
Το σύστημα καλύπτει όλες τις δεξαμενές του νησιού και παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληθώρα κρίσιμων δεδομένων:
• Στάθμη νερού σε κάθε δεξαμενή
• Λειτουργία φίλτρων και ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού
• Διάγνωση και εντοπισμός σφαλμάτων
• Διαγράμματα λειτουργίας και κατανάλωσης
• Επικοινωνία μεταξύ των δεξαμενών
• Έλεγχος παροχών και συνολικής κατανάλωσης
Οι δεξαμενές που βρίσκονται ήδη εντός του δικτύου είναι αυτές των: Κουλεριανά, Σχολείο, Σγουδιανά, Σελλάκια και Φάρος/Άμπελος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθούν και οι δύο τελευταίοι σταθμοί ώστε να ολοκληρωθεί το δίκτυο των 12 σημείων.
Χρηματοδότηση και Συνεργασία
Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ, με την οποία υπεγράφη σχετική προγραμματική σύμβαση, και χρηματοδοτήθηκε από τον Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 918.468 ευρώ (προ έκπτωσης).
Μια Καινοτομία με Πολλαπλά Οφέλη
Η λειτουργία του συστήματος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη διαχείριση των φυσικών πόρων στη Γαύδο. Προσφέρει:• Αξιοπιστία στην παροχή πόσιμου νερού
• Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας
• Προστασία του περιβάλλοντος
• Άμεση απόκριση σε βλάβες ή δυσλειτουργίες
Η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη δήλωσε:
«Το ζήτημα με το νερό στο νησί μας απασχολεί ιδιαίτερα, πολύ δε περισσότερο μετά τα όσα συνέβησαν στο νησί πέρυσι το καλοκαίρι και την διασπορά πολύ κακών ειδήσεων για τον τόπο μας. Θυμίζω ότι τότε προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, αναλύσεις και ενέργειες που έπρεπε. Το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο… Το να διαχειριστούμε τα λιγοστά αποθέματα των δεξαμενών μας με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, ελέγχοντας παράλληλα και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Θέλουμε μία Γαύδο να ακολουθεί και όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και το προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε υπερήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το δίκτυο ύδρευσης το 2019 που αναλάβαμε. Όπως επίσης και ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα για τον μικρών δυνατοτήτων Δήμο μας.»