[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 10 δευτ.]
Η διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2025 ολοκληρώθηκε, έχοντας ολοκληρώσει ένα δυναμικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα που συγκέντρωσε τους σημαντικότερους κατασκευαστές αμυντικών προϊόντων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της Έκθεσης, οι συμμετέχοντες είχαν συζητήσεις και έκαναν παρουσιάσεις, διαμορφώνοντας το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας, της καινοτομίας και των στρατηγικών συνεργασιών.
Η DEFEA 2025 καλωσόρισε 436 εκθέτες από 37 χώρες , φιλοξένησε 18 εθνικά περίπτερα και δέχθηκε 98 επίσημες αντιπροσωπείες από 45 έθνη . Κορυφαίες εταιρείες άμυνας και ασφάλειας από όλο τον κόσμο παρουσίασαν καινοτομίες και τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως τα χερσαία, θαλάσσια, αεροπορικά, κυβερνο- και διαστημικά συστήματα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη παγκόσμια σημασία της εκδήλωσης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση του αμυντικού τοπίου του αύριο.
Η Έκθεση επιβεβαίωσε την ηγετική της θέση ως πλατφόρμα για περαιτέρω ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων σε χερσαίους, θαλάσσιους, αεροπορικούς, κυβερνοχώρους και αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος.
Ακόμη επικεντρώθηκε στις τεχνολογίες αιχμής της άμυνας και στην κυβερνοασφάλεια, φέρνοντας στο προσκήνιο τον ρόλο των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών μέσων στην ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας των κρατών μελών, καθώς και τα σχέδια της Ελλάδας για έναν πολλαπλό αμυντικό θόλο γνωστό ως «Αχίλλειο Ασπίδα».
Σε μια κεντρική συνεδρία με τίτλο «Νέες Προοπτικές στην Κυβερνοάμυνα και τη Βιομηχανική Συνεργασία», συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές από τον επιχειρηματικό τομέα, την πολιτική ηγεσία, τις ένοπλες δυνάμεις και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το πάνελ ασχολήθηκε με τον κρίσιμο ρόλο της κυβερνοάμυνας στη διαφύλαξη ζωτικών υποδομών και της εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της υποστήριξης των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ισχυρές εθνικές κυβερνοδυναμικές δυνατότητες.
Μια άλλη σημαντική εκδήλωση επικεντρώθηκε στους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι αμυντικές εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απορρόφηση της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ.


