[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]
Σε μια εποχή όπου η αειφορία αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Με αυτό το πνεύμα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 25 και 26 Ιουνίου 2025 στο Σπλιτ της Κροατίας, ένα Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Paths that Last». Σκοπός του Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το Mediterranean Multi Programme Mechanism του προγράμματος Interreg Euromed, ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων προγραμμάτων Interreg (όπως Ελλάδας-Κύπρου, Ιταλίας-Κροατίας, Ιταλίας-Σλοβενίας, Ιταλίας-Γαλλίας, Ιταλίας-Μάλτας, Ιταλίας-Τυνησίας και NEXT MED) σε θέματα αειφόρου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.
Το ΜΑΙΧ στο προσκήνιο με το έργο «ΕΛ-ΟΙΝΩΝ ΡΙΖΕΣ»
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα έργα που υλοποιούνται από τα συμμετέχοντα προγράμματα και έχουν άμεση σχέση με τον αειφόρο τουρισμό. Το **Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ένας φορέας με εξέχουσα παρουσία στην έρευνα και εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα, συμμετέχει ενεργά στο έργο «ΕΛ-ΟΙΝΩΝ ΡΙΖΕΣ» του Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρου. Εκπροσωπούμενο από τον κ. Γεώργιο Αγγελάκη, το ΜΑΙΧ παρουσίασε το έργο στους συνέδρους, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.
Κρήτη και Κύπρος ενώνουν δυνάμεις
Το έργο «ΕΛ-ΟΙΝΩΝ ΡΙΖΕΣ» φέρνει κοντά σημαντικούς φορείς από την Κρήτη και την Κύπρο. Από την πλευρά της Κρήτης, εκτός από το ΜΑΙΧ, συμμετέχει και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της κρητικής αμπελουργίας στην πρωτοβουλία αυτή. Συντονιστής του έργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, ενώ από την Κύπρο συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Τσερίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού.
Το έργο, το οποίο ξεκίνησε στις 29 Μαΐου 2025 και έχει διάρκεια δύο έτη, έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση της κοινής ιστορίας και των κοινών πολιτιστικών στοιχείων γύρω από την ελιά και το αμπέλι. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη διάδοση της γνώσης και της ιστορίας των περιοχών παρέμβασης, όπως αυτές διασυνδέονται με τις δύο εμβληματικές αυτές καλλιέργειες. Επιπλέον, το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη, μέσω της παραγωγής και διάδοσης γνώσης, της διαμόρφωσης μιας τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας που θα προάγει αειφόρα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας τον κοινό πλούτο του πολιτισμού της ελιάς και του αμπελιού.
Η συμμετοχή του ΜΑΙΧ και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης σε ένα τέτοιο διεθνές συνέδριο και έργο αναδεικνύει την προσήλωση της Κρήτης στην ανάπτυξη ενός αειφόρου τουριστικού μοντέλου, με σεβασμό στην πλούσια αγροτική της παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά, ειδικά στον τομέα της αμπελουργίας.
