Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).
Ειδικότερα η Ομοσπονδία επισημαίνει «Με σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών με τίτλο «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» δίνεται η δυνατότητα «να ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένα όργανα ή φυσικά πρόσωπα καθήκοντα επισήμων ελέγχων ή άλλων επίσημων δραστηριοτήτων των κτηνιατρικών Υπηρεσιών».
Κυβέρνηση, υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Εσωτερικών με τη γνωστή τακτική υποστελέχωσης και απαξίωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών αξιοποιούν τον Κανονισμό της Ε.Ε. και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.
Ικανοποιούν έτσι ένα πάγιο αίτημα μεγαλοεπιχειρήσεων τροφίμων, σφαγείων κ.α. όπου ο έλεγχος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παίρνει την μορφή του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λειτουργώντας σε βάρος των μικρομεσαίων, που μελλοντικά θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με το κόστος των ελέγχων και διοχετεύοντας κονδύλια (τέλη κλπ) σε ιδιωτικούς φορείς.
Η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας χαρακτηρίζουν τη συνολική κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς. Ήδη εισπράττουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.
Η υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η υποβάθμιση και κατάργηση των Αγροτικών Κτηνιατρείων, της πρώτης γραμμής στήριξης της κτηνοτροφίας της χώρας και η ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι καινούριο εγχείρημα. Έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα και στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Η καθιέρωση του «κτηνιάτρου εκτροφής» που ιδιωτικοποίησε μόνο ένα τμήμα (την εφαρμογή) των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, αν και απολογιστικά είχε πενιχρά αποτελέσματα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα.
Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής προϊόντων αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.
Είναι αξιοσημείωτο πως στη χώρα μας ακριβώς λόγω των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και της άσκησης των επίσημων ελέγχων από τις υπηρεσίες αυτές και παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια σειρά από επιζωοτίες που ενέσκηψαν (πρόσφατο είναι το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανώλης των χοίρων), έχει αποφευχθεί η εκδήλωση διατροφικών κρίσεων σε αντίθεση με χώρες όπως πχ η Αγγλία που ιδιωτικοποιώντας τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους είχε τα τεράστια προβλήματα με την μεταδοτική Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια (τρελές αγελάδες) και άλλα διατροφικά σκάνδαλα.
Στην κατεύθυνση αυτή για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την παραγωγή ασφαλών τροφίμων πρέπει:
● Να αποσυρθεί το σχέδιο της νέας ΚΥΑ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Να μην προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση αρμοδιότητας.
● Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό (κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, λοιπό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό), καλύπτοντας τα τραγικά κενά που υπάρχουν.
● Να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα μέσα και οι αναγκαίοι πόροι για την λειτουργία των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.»