Κορυφαίος Γαστρονομίας ο Γιάννης Λιαπάκης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 32 δευτ.]

Μια σπουδαία διεθνής διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο της ελληνικής και ειδικότερα της κρητικής γαστρονομίας. Ο Γιάννης Λιαπάκης, ένας ταλαντούχος νέος Σεφ από το Ηράκλειο, ανακηρύχθηκε «Young European Chef 2025», κατακτώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πολιτισμού Τεχνών και Τουρισμού στην Ισπανία.
Ο Γιάννης Λιαπάκης απέσπασε το κορυφαίο βραβείο χάρη στη δημιουργία του πιάτου του, με την εμπνευσμένη ονομασία «Ερέβινθος».

Πρόκειται για μία εκλεπτυσμένη σύνθεση που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική τεχνική: ρεβυθόρυζο με λαβράκι.

Αυτό το πιάτο, που συνδυάζει δύο βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής – τα όσπρια και το ψάρι – φανερώνει τη δημιουργικότητα, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ικανότητα του νεαρού Σεφ να μετατρέπει απλά υλικά σε υψηλή γαστρονομική εμπειρία. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου αναγνώρισε την μοναδικότητα και την ποιότητα του «Ερεβίνθου», απονέμοντας στον Λιαπάκη τον τίτλο που τον τοποθετεί στην κορυφή των νέων ευρωπαίων επαγγελματιών.

Η επιτυχία του Γιάννη Λιαπάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Η Κρήτη έχει ανακηρυχθεί επίσημα «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026».
Μέσα από τέτοιες διεθνείς διακρίσεις, νέοι επαγγελματίες όπως ο Γιάννης Λιαπάκης ενισχύουν περαιτέρω το κύρος και την προβολή της κρητικής κουζίνας, αναδεικνύοντας τις τοπικές πρώτες ύλες και την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού. Η διάκρισή του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η νέα γενιά Σεφ μπορεί να φέρει την ελληνική γαστρονομία στο παγκόσμιο προσκήνιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιτυχημένη ανάληψη του τίτλου το 2026.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Γιάννης Λιαπάκης, σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και τη δημιουργία του βραβευμένου πιάτου έπαιξε ο μέντοράς του, ο καταξιωμένος Σεφ Ζήνων Χρηστοφίδης. Αυτή η σχέση καθοδήγησης υπογραμμίζει τη σημασία της μεταφοράς γνώσης και εμπειρίας από τους παλαιότερους στους νεότερους στον χώρο της επαγγελματικής κουζίνας.

Η νίκη του Γιάννη Λιαπάκη δεν είναι απλώς μια προσωπική επιτυχία, αλλά μια νίκη για την ελληνική και την κρητική επιχειρηματικότητα στον τομέα του Τουρισμού και της Γαστρονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει την έδρα του στην Ευρώπη (στη Βαρκελώνη της Ισπανίας) και λειτουργεί ως διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων. Ιδρύθηκε το 2010 και στόχος του είναι να συνεργάζεται με περιφερειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της διασύνδεσης της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού. Επιδιώκει να αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών και να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και τους τοπικούς παραγωγούς.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω