Άμεσα μέτρα στήριξης πληγέντων επιχειρήσεων

Ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε στο Αρκαλοχώρι ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγάκης, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, για να συζητηθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής και να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου  κ. Ανδρέας, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης καθώς και εκπρόσωποι πολλών φορέων.
Τα βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση ήταν τα ακόλουθα:
• Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί αγγίζουν τις 250. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αδυναμία λειτουργίας τους εξαιτίας του ότι τα κτίσματα που τις φιλοξενούσαν είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν καταστεί επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματικοί χώροι προς ενοικίαση και αν εξευρεθεί κάποιος χώρος οι τιμές ενοικίασης είναι αποτρεπτικές.
• Είναι επιτατική ανάγκη να υπολογιστεί το διαφυγόν (απωλεσθέν) εισόδημα του κάθε  επιχειρηματία, ώστε να υπάρξει αναλογικότητα των διαφυγόντων εισπράξεων/κερδών.
• Επίσης οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να τεθούν σε αναστολή εργασίας με εντολή δημόσιας αρχής, με ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες του Υπουργείου Εργασίας για την πανδημία.
• Επιδότηση κόστους μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων.
• Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
• Αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΑΠΔ, MyDATA, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, myBusinessSupport, κλπ) αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου.
• Απαλλαγή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ (μισθωτών & μη μισθωτών). Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
Για την παραπάνω καταγραφείσα κατάσταση των επιχειρήσεων, με Επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενημερώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω