Ροή Ειδήσεων

Έλεγχος ψηφιακού πιστοποιητικού

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα 12 Ιουλίου, για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021.
Επίσης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 είναι διαθέσιμη η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών υγείας για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, όπου διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Η διαδικασία. σύμφωνα με το υπουργείο, να αποκτηθεί η εφαρμογή-κλειδί, για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19, δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης των πιστοποιητικών:
• Πράσινο όπου ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από Covid. (Εμβολιασμού: 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης. Νόσησης: Έως και 6 μήνες μετά).
• Κίτρινο όπου ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (Rapid test: 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος -η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος. PCR test: 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος -η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος). • Κόκκινο όπου σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου 2021 σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
• Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου 2021 οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.
Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. 
Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία. 
• Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψής. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
• Για αθλητικούς αγώνες, στάδια και γήπεδα: Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου. 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα. Αυτό είναι ταβάνι, δεν μπορείς να πας παραπάνω. Είναι μόνο για εμβολιασμένους, φυσικά.
• Για τους αμιγείς χώρους ότι θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι, αυτοί δηλαδή που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test. Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν φυσικά υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.
• Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι, αλλά υπάρχει και ένα σηματάκι που θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.
• Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις 5 ημέρες άδεια. Το λέω γιατί γράφτηκαν σήμερα διάφορα στον τύπο.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα:
• Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.
• Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.
• Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή σε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτου τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές μέρες.
• Σε περίπτωση τρίτης παράβασης για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω