Ροή Ειδήσεων

Έναρξη εορτασμού 1821

Στην ιστορική Παναγία τη Θυμιανή στα Σφακιά, απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, τελέστηκε ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με διοργανωτές τον Δήμο Σφακίων και την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό της Παναγίας Θυμιανής με την τέλεση θείας λειτουργίας, δοξολογίας, επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεσης στεφάνων, ομιλίες, ριζίτικα, καλλιτεχνικό.
Στην επίσημη έναρξη του εορτασμού στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής, όπου μεταφέρθηκε από εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής Κρήτης το λάβαρο της Κρητικής επανάστασης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κκ Ανδρέα, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου, Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, κληρικών και την παρουσία Αρχών, φορέων απ’ όλη την Κρήτη και πολιτών.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, την Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη.
Στην έναρξη της επανάστασης στην Θυμιανή, στο μήνυμα των ηρώων της, αλλά και στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης καθώς και ο Μητροπολίτης κ.κ. Ειρηναίου και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το ’21 και η Κρήτη».Η κα Ευθυμίου ανέλυσε επαρκώς και τεκμηριωμένα το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση προκαλώντας ξεχωριστή αίσθηση στους συμμετέχοντες.
Θετική απήχηση είχαν επίσης τα μουσικά αποσπάσματα από το μελοποιημένο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδηασν ο Τάσος Αποστόλου και η Αγγελική Τουμπανάκη ενώ στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Μαραμής.
Επίσης σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν ριζίτικα τραγούδια για την Παναγία την Θυμιανή και το επαναστατημένο πνεύμα των Κρητικών από τους παραδοσιακούς συλλόγους «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω