Ανοικτές – κλειστές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τον υπουργό Οικονομικών και τους συναρμόδιους υπουργούς σημειώνοντας πως ο δανεισμός από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» πρόκειται «για ειδικό «προνομιακό» καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή».
Ειδικότερα η επιστολή:
Προς
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών 
Κοινοποίηση
κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
Υπουργό Επικρατείας
κ. Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
κ. Μάνο Κόνσολα
Υφυπουργό Τουρισμού
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πληροφορούμενοι την απόφαση της Κυβέρνησης να αφήσει τυπικά ανοικτά τα ξενοδοχεία μας, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις, θεωρήσαμε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι εν προκειμένω μας επιβάλλεται μια έμμεση αναστολή λειτουργίας και τα μέλη μας θα πρέπει στηριχθούν με τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό «προνομιακό» καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Όπως διαπιστώσαμε, το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου – οι σχετικές ΚΥΑ δημοσιεύθηκαν προχθές.
Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας – μας έχει επιβληθεί μια «άτυπη» απαγόρευση λειτουργίας.
Τα μέλη μας διακόπτουν μόνα τους αυτή τη φορά τη λειτουργία τους, καθώς, βάσει των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, κανένας πελάτης και να θέλει δεν μπορεί να μεταβεί σε αυτά.
Το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή η απαγόρευση λειτουργίας που μας επιβλήθηκε αυτή τη φορά δεν ήταν επίσημη, αλλά έμμεση, οι υποχρεώσεις για εμάς αφέθηκαν να συνεχίζουν να τρέχουν. Και οι επιχειρήσεις μας που παραμένουν «ανοικτές κλειστές», στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να τις καλύψουν.
Κύριε Υπουργέ,
Στα μέλη μας έχει ήδη από την 7η Νοεμβρίου επιβληθεί εν τοις πράγμασι απαγόρευση της λειτουργίας τους. Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο θα έπρεπε, προκειμένου να ενταχθούμε στα πρόσθετα μέτρα στήριξης, αυτή να επιβληθεί και νομοθετικά.
Αν ωστόσο το κρίνετε απαραίτητο προχωρήστε στη νομοθέτησή της. Για εμάς δεν θα αλλάξει κάτι. Τα ξενοδοχεία μας είναι ούτως ή άλλως άδεια.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε εκ των προτέρων να σημειώσουμε πως, εφόσον κατά τη διάρκεια των εορτών παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομών ανά την επικράτεια, πολύ φοβόμαστε ότι ούτε τα παραπάνω μέτρα θα είναι αρκετά για την επιβίωση των μελών μας…
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος                                                       Μανώλης Τσακαλάκης

    Πρόεδρος Δ.Σ.                                                           Γενικός Γραμματέας

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω