Ροή Ειδήσεων

Δήλωση Eurogroup για Ελλάδα

Το Eurogroup συζήτησε την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα η δήλωση του Eurogroup:
          Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος και το 2022 και το 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως το NGEU και το SURE, που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να παράσχει μια ουσιαστική ώθηση ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
          Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση της ειδικής δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών που καθιερώνει το διάγραμμα λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, της ιδιωτικοποίησης και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.
          Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αντιμετώπιση αποφασιστικά τις υφιστάμενες μεσοπρόθεσμες κινδύνους και τις προκλήσεις που προσδιορίζονται στην 12 ης έκθεσης ενισχυμένη εποπτεία. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνουμε επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.
          Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση του την έκτη δόση των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε πολιτική. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθώριο για ορισμένα δάνεια του EFSF. Ανυπομονούμε για τη 13η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της από το ΔΝΤ, καθώς και μερικής προπληρωμής των δανείων της στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) που θα αντιστοιχεί στις πληρωμές κεφαλαίων που οφείλονται το 2022 και το 2023. στο πλαίσιο του GLF, με σκοπό να έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω