Ροή Ειδήσεων

Η αυλή των θαυμάτων

Κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης «Η αυλή των θαυμάτων – Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα», σε μετάφραση της Δέσποινας Ιωσήφ και της Μαρώ Τριανταφύλλου.
          Οι αρχαίοι Έλληνες έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα παράδοξα και παράξενα συνέβαιναν στον κόσμο. Συχνά έπλαθαν και με τη φαντασία τους ιστορίες με αλλόκοτο ή τερατώδες περιεχόμενο. Η μυθολογία τους άλλωστε ήταν βασίλειο αξιοθαύμαστων καταστάσεων και συμβάντων, που παραβίαζαν τους φυσικούς νόμους και τη λογική τάξη. Στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια κυκλοφορούσαν ειδικές συλλογές με θέμα τις νεκραναστάσεις, τις θαυματουργικές θεραπείες και τις θεοφάνειες ή με περιγραφές αλλόκοτων και υβριδικών όντων, που αποκλίνουν από τις ανθρώπινες διαστάσεις και την ανθρώπινη μορφή. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του είδους, μαζί με απόσπασμα δημοφιλούς συγγράμματος που βεβαιώνει ότι και οι πρώτοι χριστιανοί είχαν συχνά παρόμοια ενδιαφέροντα.
Η Δέσποινα Ιωσήφ είναι Δρ. Αρχαίας Ιστορίας. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΔΙΚΕΜΕΣ/College Year in Athens.
          Η Μαρώ Τριανταφύλλου είναι Δρ. Αρχαίας Ιστορίας, συγγραφέας και κριτικός του θεάτρου. Διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
          Στην εικόνα του εξωφύλλου απεικονίζεται «Το κακό μάτι», επεξεργασμένη απόδοση από τμήμα ρωμαϊκού ψηφιδωτού δαπέδου από την Οικία του Κακού Ματιού στην Αντιόχεια, 2ος μ.Χ. αιώνας. Το μάτι το διαπερνά τρίαινα, το τσιμπάει κοράκι, του γαβγίζει σκύλος και του επιτίθενται μια σαρανταποδαρούσα, ένας σκορπιός, μια γάτα και ένα φίδι. Ένας κερασφόρος νάνος με υπερμεγέθη φαλλό σταυρώνει δύο ξύλα. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας) (Wikimedia Commons).

Ομιλητές 2ης Ημερίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω