Κίνδυνος αφανισμού μεταποιητικής δραστηριότητας

Να μην καταργηθεί η διάταξη του ν. 4178/2013 ζητά με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τους βουλευτές.
Ο κ. Παπαδεράκης τονίζει ότι η κατάργηση θα οδηγήσει εκατοντάδες από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο αφού δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν εγκαταστάσεις ούτε να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους, ενώ η μη ύπαρξη οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταποιητικών μονάδων σε συνδυασμό με τον μη καθορισμό των περιοχών γης υψηλής παραγωγικότητας, θα «νεκρώσει» ουσιαστικά κάθε νέα επένδυση σε μεταποιητική δραστηριότητα με τις αυτονόητες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα η επιστολή:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ.κ. Βουλευτές,
Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που συζητείται προς ψήφιση στην Βουλή κρίνω σκόπιμο να σας θέσω υπόψη ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει και αφορά εκατοντάδες επιχειρήσεις της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής των Χανίων.
Ειδικότερα στο άρθρο 138  του ν/σχ προβλέπεται η κατάργηση τηςπαρ.11 του άρθρου 51 τουν.4178/2013 (Α 210), σύμφωνα με την οποία «έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998 (δηλ. τον καθορισμό των περιοχών γης υψηλής παραγωγικότητας) επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατό πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών.» Επιπλέον στη παράγραφο 11β «..στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.»
Είναι φανερό ότι η κατάργηση της παραπάνω διάταξης και ειδικά η παράγραφος 11β θα οδηγήσει υφιστάμενες επιχειρήσεις σύντομα σε αδιέξοδο αφού δεν θα μπορούν να  αναβαθμίσουν εγκαταστάσεις ούτε να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους. Επιπλέον δε, λόγω της μη ύπαρξης οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταποιητικών μονάδων θα νεκρώσει ουσιαστικά κάθε νέα επένδυση σε μεταποιητική δραστηριότητα με τις αυτονόητες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας .
Παρακαλώ για την παρέμβασή σας στη κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του ν/σχ ώστε να μην καταργηθεί η προαναφερόμενη διάταξη του ν.4178/2013».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω