Κίνδυνος κλεισίματος επιχειρήσεων

Την άμεση στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ζητούν επιχειρηματικοί φορείς και η Περιφέρεια Κρήτης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην επιχειρηματικότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα επιστολή έστειλαν στα αρμόδια υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης και τα Επιμελητήρια Κρήτης, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το ΟΕΕ/ΤΑΚ.
Ειδικότερα στην επιστολή τονίζεται: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δυνατοτήτων. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής τους, το εύρος των ωφελούμενων, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος υλοποίησής τους τα καθιστούν ανεπαρκή πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες λειτουργίας της αγοράς. Μέρα με τη μέρα, όσο καθυστερεί η διοχέτευση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μεγαλώνει  ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των πολύ μικρών και των μικρών) και ανόδου της ανεργίας».
Ακόμη υπογραμμίζεται η ανάγκη μέτρων:
1. Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
2. Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου.
3. Απλοποίηση των προϋποθέσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,ιδιαίτερα των εγγυήσεων που απαιτούν οι τράπεζες, και με μέτρα αποτροπής του αποθησαυρισμού των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing).
4. Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας δηλ. του πλήρη μισθού και όχι της ανεργίας.
5. Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με βάση τη πρόταση που είχαμε διατυπώσει.
6. Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού  λογαριασμού  ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
7. Εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων.
8. Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς  Νόμους.
9. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για ταχεία αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων και υλοποίηση ώριμων έργων Περιφερειακής σημασίας.
10.Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που επιβάλλουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας σχετικά με την πανδημία του COVID-19, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού οποίος καθορίζει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Κρήτης. Οι εξελίξεις όμως στο τομέα αυτό δεν εξαρτώνται μονάχα από εμάς και αυτό η λήψη των παραπάνω μέτρων είναι ζωτικής σημασίας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω