Ενεργειακό επίκεντρο η Κρήτη

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και τις εταιρείες-αναδόχους για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Οι υπογραφές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη,
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν.
Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Θέλω να σημειώσω ότι πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα υπάρχει ταυτοχρόνως και μία αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Το θυμάμαι το ζήτημα αυτό από τότε που ήμουν μαθητής. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Περιφερειάεχης Κρήτης επισημαίνει ότι «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%».
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023:
• Θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
• Μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%,.
• Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, αντιμετωπίζοντας με τρόπο δραστικό την παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω