Κόμβος έρευνας και καινοτομίας η Κρήτη

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της πρώτης Μονάδας Υβριδικών Μοριακής Απεικόνισης, του Ινστιτούτου Πληροφορικής η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Στην παρουσίαση του ο Δρ. Γιώργος Ζ. Παπαδάκης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU), ανέφερε, ότι, ο συγκεκριμένος τομογράφος είναι ο πρώτος σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο τέταρτος, αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η καινοτομία έγκειται στο ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από δύο τομογράφους, γεγονός που εκτοξεύει την ανατομική και χρονική ακρίβεια στη λήψη δεδομένων, με σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες σε όλα τα πεδία της μεταφραστικής έρευνας», εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας, ότι, υπάρχουν εφαρμογές στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τη Νευρολογία, τα Μυοσκελετικά Νοσήματα και τη Ρευματολογία και άλλα πεδία της ιατρικής.
Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ερευνητικό υπερ-όπλο που… εκτοξεύει τις δυνατότητες μοριακής απεικόνισης, το οποίο θα επιτρέψει την παραγωγή γνώσης η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κλινική πράξη.»
Στην σημαντικότητα της πρωτοποριακής μονάδας και στα επιτεύγματα του ΙΤΕ αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, και ο Ερευνητής, επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Γιώργος Παπαδάκης,
Ομιλητές στα εγκαίνια επίσης ήταν ο Καθηγητής Απόστολος Καραντάνας, ο Καθηγητής Κώστας Μαριάς, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πρόδρομος ο οποίος και τέλεσε τον Αγιασμό.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αραουτάκης υπογράμμισε: «Τα εγκαίνια μιας ακόμα υπερσύγχρονης μονάδας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αποτελούν μέρος της Στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς μέσα από τη συνεργασία μας, με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού και με βάση το Στρατηγικό μας Σχεδιασμό, τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, αλλά και το Νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» στοχεύουμε, στην ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας, στην αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών με την ενίσχυση υφιστάμενων κέντρων αριστείας και τη σύμπραξη ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και βέβαια στην ενίσχυση και αναβάθμιση των Ερευνητικών υποδομών των ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης θα επιτρέψει την ενδυνάμωση της έρευνας σε τομείς αιχμής, όπως η ιατρική έρευνα, με παράλληλη ενδυνάμωση των κέντρων αριστείας Κρήτης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω