Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα rapid & blitz

Το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Rapid & Blitz και το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών Rapid & Blitz, θα διεξαχθούν στο χρονικό διάστημα από 6 Φεβρουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2021.
Ειδικότερα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα (σε περίπτωση λιγότερων γύρων το πρόγραμμα θα προσαρμοσθεί και θα ανακοινωθεί εγκαίρως):
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021
Τελετή Έναρξης 09:45
1ος Γύρος Rapid 10:00
2ος Γύρος Rapid 11:00
3ος Γύρος Rapid 12:00
4ος Γύρος Rapid 13:00
5ος Γύρος Rapid 16:00
6ος Γύρος Rapid 17:00
7ος Γύρος Rapid 18:00
8ος Γύρος Rapid 19:00
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021
1ος – 8ος Γύρος Blitz 11:00 – 13:30
9ος – 16ος Γύρος Blitz 17:00 – 19:30
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Rapid: 12΄ + 5΄΄
Blitz: 3΄ + 2΄΄
Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Το σύστημα των αγώνων στο Rapid ανά πρωτάθλημα θα είναι ελβετικό 8 γύρων. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα ενσωματωθούν στο ανοικτό πρωτάθλημα.
Το σύστημα των αγώνων στο Blitz ανά πρωτάθλημα θα είναι ελβετικό 16 γύρων. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα ενσωματωθούν στο ανοικτό πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι από 10 έως 18 θα μειωθούν οι γύροι του ελβετικού και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το πρόγραμμα των αγώνων.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – FAIR PLAY ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tornelo.com
Οι παίκτες θα παίζουν υπό την επιτήρηση διαιτητών μέσα από την πλατφόρμα zoom. Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο τον ZOOM Client for Meetings (https://zoom.us/download). Ο κάθε παίκτης θα λάβει με email συγκεκριμένο σύνδεσμο για το δωμάτιο zoom και θα είναι σταθερό σε όλους τους γύρους. Οι παίκτες οφείλουν να συνδέονται στο zoom 15 λεπτά πριν την έναρξη του 1ου και του 5ου γύρου Rapid, και 15 λεπτά πριν την έναρξη του 1ου και του 9ου γύρου Blitz. Στους υπόλοιπους γύρους πρέπει να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένοι και μπορούν στα διαστήματα που δεν παίζουν να κλείνουν την κάμερα τους.
Ο κάθε σκακιστής / σκακίστρια μπορεί να συμμετέχει από τον δικό του χώρο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της παρτίδας θα βρίσκεται μόνος του.
Στο δωμάτιο δεν θα υπάρχει άλλη ηλεκτρονική συσκευή εκτός από αυτή που θα χρησιμοποιεί για την παρτίδα.
Επιτρέπεται μόνο η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή desktop ή laptop με κάμερα και μικρόφωνο (δεν επιτρέπεται κινητό ή tablet).
Κατά τη διάρκεια της παρτίδας στον υπολογιστή θα εκτελείται μόνο το zoom και ένας browser για το Tornelo.
Ο κάθε παίκτης θα συνδέεται σε ένα συγκεκριμένο τηλεδωμάτιο που θα του υποδειχτεί στο zoom (θα υπάρχει σύνδεσμος μέσα από το tornelo και μπορεί να είναι διαφορετικός σε κάθε γύρο), θα έχει ανοιχτή την κάμερά του και θα διαμοιράζει την οθόνη του καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Όταν ένας παίκτης παραβιάζει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες θα δέχεται μια προειδοποίηση στο zoom chat. Αν ο παίκτης συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με τις οδηγίες του διαιτητή θα χάνει την παρτίδα.
Σε περίπτωση που «πέσει» ο server η οργανωτική επιτροπή θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και:
Όσα παιχνίδια είχαν ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα ισχύει.
Μετά από διακοπή εύλογα σύντομου χρονικού διαστήματος, οι παρτίδες θα πρέπει να συνεχίζονται από τη θέση που διακόπηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση (υπερβολικά μεγάλη χρονικά διακοπή), ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την επανέναρξη κάποιων ή όλων των παρτίδων.
Η σταθερότητα της σύνδεσης του κάθε παίκτη με το διαδίκτυο είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Θα πρέπει να έχει αξιόπιστη διασύνδεση με το διαδίκτυο και προτείνεται όπου είναι δυνατό η διασύνδεση του υπολογιστή να γίνεται με καλώδιο δικτύου (Ethernet) αντί για WiFi. Επίσης, συστήνεται να υπάρχει κινητό τηλέφωνο με διαθέσιμα δεδομένα αλλά έξω από το δωμάτιο που βρίσκεται ο παίκτης το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως mobile hotspot σε περίπτωση διακοπής της σταθερής σύνδεσης. Κατά μέσο όρο το zoom καταναλώνει 700ΜΒ/hour. Οδηγίες για ενεργοποίηση mobile hotspot μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://it.auth.gr/el/node/4954.
Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης κάποιου παίκτη: ο παίκτης μπορεί να συνδεθεί μέχρι να τελειώσει ο χρόνος του. Αν δεν τα καταφέρει, τότε χάνει το παιχνίδι από χρόνο (ή είναι ισοπαλία σε περίπτωση έλλειψης υλικού ικανού για ματ από τον αντίπαλο παίκτη). Σε ειδικές περιπτώσεις ο επικεφαλής διαιτητής μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.
Η πλατφόρμα Tornelo έχει ένα κουμπί: call the arbiter διαθέσιμο για τους παίκτες. Το κουμπί σταματάει το ρολόι και ο σκοπός του είναι, όπως και στην πραγματική παρτίδα, να καλέσει τον διαιτητή μόνο για επείγουσες περιπτώσεις. Η τριπλή επανάληψη και ο κανόνας των 50 κινήσεων αναγνωρίζονται αυτόματα από την πλατφόρμα και η παρτίδα λήγει ισοπαλία. Η κατάχρηση του κουμπιού μετά την πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της παρτίδας.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
α) Το μεταξύ των ισοβάθμων τουρνουά
β) Buchholtzcut 1, μετά την αφαίρεση της χαμηλότερης βαθμολογίας των αντιπάλων
γ) Buchholtz
δ) Sonneborn – Berger
ε) Αριθµός νικών
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Ο κάθε σκακιστής/στρια έχει δικαίωμα να ζητήσει μία εξαίρεση στο Rapid και δύο εξαιρέσεις στο Blitz µε την προϋπόθεση να έχει ενημερώσει έγκαιρα (πριν το τέλος του προηγούμενου γύρου) τον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ένσταση ασκείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο., κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή και κατατίθεται εγγράφως μέσω email στον Διευθυντή Αγώνων ([email protected]) και στον επικεφαλή διαιτητή και με τηλεφωνική ενημέρωση του επικεφαλής διαιτητή μαζί με παράβολο ύψους πενήντα (50) ευρώ (απόδειξη κατάθεσης στο λογαριασμό της ΕΣΟ μέσω web banking).
Η ένσταση ασκείται από τον ενδιαφερόμενο σκακιστή/σκακίστρια, αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 5 λεπτά.
Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται, ειδάλλως εκπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Ο.
Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην τεχνική συνάντηση.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο Σωτήρης Χριστοδούλου μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Γεωργόπουλο. Οι Διαιτητές θα ορισθούν από την ΚΕΔ.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2019 (Αριθ. Πρωτ. 10434/13-02-2019).
ΕΠΑΘΛΑ
Τα έπαθλα θα είναι ξεχωριστά στο Rapid και Blitz για κάθε πρωτάθλημα.Κύπελλα στους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες νικήτριες της γενικής κατάταξης.Μετάλλια στους 3 πρώτους / πρώτες των παρακάτω ηλικιακών κατηγοριών: Κάτω των 8, 10, 12, 14, 16, 18. Κάθε αθλητής/αθλήτρια έχει δικαίωμα μόνο για ένα μετάλλιο στην ηλικιακή κατηγορία που ανήκει.Μετάλλια στους 3 πρώτους / πρώτες των παρακάτω κατηγοριών βετεράνων: άνω των 50 και 65 ετώνΕπιπλέον θα δοθούν μετάλλια στους 3 πρώτους/πρώτες με βάση τη μικτή βαθμολογία που θα προκύψει ως εξής: βαθμοί rapid * 2 + βαθμοί blitz * 1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνεται ως κριτήριο η υψηλότερη θέση στο πρωτάθλημα rapid.
ΓΕΝΙΚΑ
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό ηλεκτρονικό δίπλωμα συμμετοχής.Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.Αν ένας σκακιστής βρεθεί να κάνει cheating θα χάνει την παρτίδα, θα αποβάλλεται συνολικά από τη διοργάνωση και θα παραπέμπεται στο πειθαρχικό.Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω