Πολιτιστικές δράσεις Μυλοποταμιτών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις 21 με 23 Αυγούστου 2021 της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών. Η υλοποίηση των εκδηλώσεων έγινε καθώς λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο και περιλάμβαναν Πολιτιστικές, Αναπτυξιακές και Περιβαλλοντικές Δράσεις στο Μυλοπόταμο.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στα Ανώγεια και στο Γαράζο, από τον Σκακιστικό Όμιλος Ανωγείων, τον  Πολιτιστικό Σύλλογος Γαράζου, με τη συνεργασία και τη στήριξη των Δήμων Μυλοποτάμου και Ανωγείων, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης.
Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική δράση καθαρισμού σε σημεία της παλαιάς Εθνικής Οδού, Τουρνουά Σκάκι, βράβευση του Ιατρού Κωνσταντίνου Μερκούρη, σεμινάριο για την αγορά εργασίας, βραβεύσεις φοιτητών, ανάδειξη των καθαρότερων χωριών και αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
H Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωσης Μυλοποταμιτών επισημαίνει:
Συμβολική δράση καθαρισμού στο Μυλοπόταμο
Η πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής δράσης καθαρισμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου και είχε στόχο να αναδείξει τη αναγκαιότητα σεβασμού προς το περιβάλλον και τον περιορισμό της ρύπανσής του. Η δράση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί από τη διασταύρωση Γαράζου -Παλαιάς Εθνικής Οδού. Μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και ομάδα εθελοντών  συνέλεξαν από το οδικό δίκτυο πάνω από 50 μεγάλες σακούλες σκουπίδια. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (περίπου 80%) ήταν μπουκάλια νερού και πλαστικά ποτηράκια καφέ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι «δράστες της ρύπανσης» των οδικών αρτηριών του Μυλοποτάμου είναι κάτοικοι οι οποίοι προμηθεύονται το καφέ τους και στη συνέχεια αφού τον πιούν πετούν από το αυτοκίνητο τα απορρίμματα τους! Δυστυχώς η δράση που πραγματοποιήθηκε ήταν σταγόνα στον ωκεανό καθώς είναι τεράστιες οι ποσότητες απορριμμάτων που υπάρχουν σε πολλά σημεία των οδικών αρτηριών του Μυλοποτάμου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Οι Ασσυρώτοι» Ελένη Βερτούδου, στο σύζυγό της Νίκο Βερτούδο και στον κ. Σκουραδάκη, οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν ενεργά αλλά μετέφεραν και με τα οχήματά τους  ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν. Αξίζει να επισημανθεί ότι στη δράση συμμετείχαν και νέα παιδιά από το μικρό Χωριό Αγρίδια (Γιώργο, Έλλη, Νίκο, Αγγελική, Γιώργο, Μιχάλη, Γιάννη, Άννα Μαρία, ευχαριστούμε). Τη δράση συντόνιζαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημήτρης Μαρής και τα μέλη Μανώλης Δαμαβολίτης και Γιώργος Μουντάκης. Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν μπλουζάκια με αναφορά στην περιβαλλοντική δράση. Λόγω της μεγάλης απήχησης της σχετικής πρωτοβουλίας συμφωνήθηκε την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, με τη συμμετοχή και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν ειδικές αφίσες από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε καφετέριες και καταστήματα take away με την επισήμανση ότι «η θέση των απορριμμάτων μας είναι στους κάδους και όχι στους δρόμους του Μυλοποτάμου».
Δράσεις στα Ανώγεια Μυλοποτάμου
Την Κυριακή 22 Αυγούστου σε ένα ιδιαίτερο χώρο στα Ανώγεια, στο θεματικό πάρκο «ο τόπος του βοσκού» πραγματοποιήθηκε, Τουρνουά Σκάκι. Νικητές αναδείχθηκαν: Ο Γιώργος Χαιρέτης, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο, ο Κώστας Σαλούστρος πήρε το ασημένιο και ο Γιώργος Κονιός το αργυρό μετάλλιο. Ακολούθησε τιμητική βράβευση στο γιατρό της καρδιάς μας Κωνσταντίνο Μερκούρη, Διευθυντή Καρδιολογίας του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, για τη μακροχρόνια εθελοντική προσφορά του στους κατοίκους των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής, τιμητική εκδήλωση για τους πρωτοετείς φοιτητές του Γ.Ε.Λ. Ανωγείων, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τη σχολική περίοδο 2019-2020 και διαδραστικό σεμινάριο για την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων βραβεύτηκε ο φοιτητής Εμμανουήλ Νικηφ. Χαιρέτη που διακρίθηκε με τη συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού μορίων, στη συνέχεια απονεμήθηκαν έπαινοι σε όλους τους φοιτητές ενώ έγινε και κλήρωση δώρων για τους φοιτητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, Μανώλη Κυρίμη, το Δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, Μανώλη Νταγιαντά και το Σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη. Επίσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γιάννη Σπυθούρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο Επιτροπής Νεολαίας Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών με θέμα: Το σκάκι, η σχέση του με την Κρήτη  και η διάδοση του στη νεολαία  των Ανωγείων», ενώ πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021). Στο πλαίσιο του αφιερώματος έγινε ομιλία από τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ανωγείων πατήρ Ανδρέα Κεφαλογιάννη με θέμα: «1821 και νεολαία σήμερα», ενώ ακολούθησαν μουσική και τραγούδια με τους λαουτιέρηδες καλλιτέχνες: Βασίλη Δραμουντάνη και το μικρό Βασίλη Σκουλά. Το κλείσιμο της Εκδήλωσης έγινε με ευχαριστήρια ομιλία από τη Δέσποινα Γαλλιάκη Ειδική Γραμματέας Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα από το Δήμο Ανωγείων. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στη Δέσποινα Γαλλιάκη και το Γιάννη Σπυθούρη, που συνεργάστηκαν για την προετοιμασία και υλοποίηση της εκδήλωσης. Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή της Εύης Βρέντζου Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ανωγείων, της Μαρίας Βασσάλου, Ταμίας της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης, καθώς και των μελών Ειρήνης Δράγαση και Δώρας Αναστασοπούλου.
• Εκδηλώσεις στο Γαράζο Μυλοποτάμου
Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν Τιμητικές εκδηλώσεις στο Γαράζο. Η διεξαγωγής τους έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Μυλοποτάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Γαράζου «Θεμιστοκλής Μαρκάκης». Μετά το Καλωσόρισμα από τον Προέδρο της  Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, Μανώλη Κυρίμη, το Δήμαρχο Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινο και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, Ελένη Μανιού, ακολούθησε Ομιλία από τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Μυλοποτάμου Μανούσο Κλάδο με θέμα: «Η Παιδεία στο Μυλοπόταμο». Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) πραγματοποιήθηκε Ομιλία από τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Γρυντάκη με θέμα: «Η Κρήτη στην Επανάσταση του 1821». Την εκδήλωση πλαισίωσαν με  Μουσική και τραγούδια οι καλλιτέχνες: Γιώργος Βάμβουκας (Φλασκής) στη λύρα, Νεκτάριος Κοντογιάννης (λαούτο) Γιώργος Κατσουλιέρης (λαούτο, θιαπόλη) και Αλέξανδρος Καζάκης (κρουστά), ενώ στην αφήγηση ο στιχουργός Γιώργος Κιαγιάς (Σταματογιώργης). Στο αφιέρωμα συμμετείχε το Μυλοποταμίτικο χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. 
• Τα καθαρότερα χωριά
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή για τα καθαρά χωριά της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου. Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης κατά το διαγωνισμό των καθαρότερων χωριών το 2021, ανέδειξε νικητές τα χωριά Αρχαία Ελεύθερνα, Φαράτσι και Άγιο Μάμα, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους των οποίων απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβαν οι Πρόεδροι τους: Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Σιγανός και Μιχάλης Σαρρής. Στους νικητές προβλέπεται και χρηματικός έπαινος.
• Τιμητικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους φοιτητές 
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τόσο στο Γαράζο, όσο και στα Ανώγεια η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών βράβευσε τους εισαχθέντες συντοπίτες μας από τα Λύκεια Ανωγείων, Περάματος και Πανόρμου στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ειδικές τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν σε εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων. Αυτοί ήταν: η Ευφροσύνη Ευαγγ. Σωπασουδάκη (Γ.Ε.Λ. Πανόρμου) και η Δήμητρα Μιχ. Κοϊνάκη (Γ.Ε.Λ. Περάματος), ενώ δόθηκαν σε όλους τους εισαχθέντες ειδικοί έπαινοι. Επίσης έγινε ειδική κλήρωση με δωροεπιταγές και έναν υπολογιστή (Laptop).
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους χορηγούς που συνέβαλλαν στη συγκέντρωση των δώρων. Μέγα χορηγοί αναδείχθηκαν η εταιρεία ΑΝΕΚ η οποία πρόσφερε διπλά εισιτήρια στους φοιτητές στη γραμμή Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου με τη προσφορά Δωροεπιταγών. Επίσης μεταξύ των μεγάλων δώρων που δόθηκαν ήταν και αυτό του δήμου Μυλοποτάμου ο οποίος προσέφερε ένα laptop. Επιπλέον δωροεπιταγές συνολικής αξίας 200 ευρώ έδωσε και η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών.
• Σεμινάριο για την αγορά εργασίας
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε ειδικό επιμορφωτικό  σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος.
Το θέμα του σεμιναρίου ήταν διαδραστικό και είχε ως κεντρικές ενότητες το «Πώς καταρτίζω σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα» και «Οι  απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψή σε μια συνέντευξη». Το σεμινάριο συντόνιζαν ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός και Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και  Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και η Αγγελική Μπουρμπούλη, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο: Την Επιμόρφωση των Δημοσίων Λειτουργών στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση-Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται για τη συμβολή τους στην εκδήλωση στα Μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μιχάλη Νικηφόρο (Αντιπρόεδρο), Αλέξανδρο Ξενάκη (Δημόσιες σχέσεις), τον Εμμανουήλ Στεφανάκη, το Μανώλη Δαμαβολίτη (Δημόσιες σχέσεις) και τη σύζυγο του Κατερίνα Κοκκίνη.   
Στις ομιλίες του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, Μανώλης Κυρίμης, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:
• Για το τουρνουά σκάκι και τη βράβευση του γιατρού της καρδιάς μας,  Κωνσταντίνου Μερκούρη.
«…για πρώτη φορά φέτος οργανώσαμε Τουρνουά Σκάκι στα Ανώγεια με τη συνεργασία του σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων και του Δήμου. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η γενικότερη προβολή του αθλήματος, η ψυχαγωγία και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, αλλά και να κάνει γνωστό το πνεύμα και την τέχνη αυτού του παιγνιδιού και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου.
Επιπλέον ειδική βαρύτητα δίνεται στην άψογη αθλητική και κοινωνική συμπεριφορά των αθλητών, καθώς και στην ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος» και ο Πρόεδρος συνέχισε:
«Με αφορμή τη διεξαγωγή των αγώνων, θα τιμήσουμε εδώ σήμερα τον ένθερμο οπαδό του σκακιού και γιατρό της καρδιάς μας, Κωνσταντίνο Μερκούρη, Διευθυντή Καρδιολογίας του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, για τη μακροχρόνια εθελοντική προσφορά του στους κατοίκους των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής. Τιμούμε όχι μόνο τον επιστήμονα, αλλά τον εθελοντή, συνεργάτη και συμπαραστάτη των ανθρώπων, που εκφράζει με το δικό του μοναδικό τρόπο, την αγάπη του και τον ανθρωπισμό του.
Ευχόμαστε να είναι πάντα υγιής και δυνατός στις δύσκολες επιδημικές συνθήκες που βιώνουμε».
• Για τους πρωτοετείς φοιτητές που αποφοίτησαν από τα Γενικά Επαγγελματικά Λύκεια Ανωγείων, Πανόρμου και Περάματος.
«…Τιμούμε τους πρωτοετείς φοιτητές όχι μόνο γιατί πέρασαν σε ένα Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό τμήμα, αλλά περισσότερο γιατί εργάστηκαν σκληρά, στερήθηκαν πολλά, μόχθησαν αρκετά, προκειμένου να πετύχουν ένα στόχο, ο οποίος ήταν η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση…»
• Για το Αφιέρωμα στα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
«…Η ομιλία που θα παρακολουθήσετε, με θέμα: «Η Κρήτη στην Επανάσταση του 1821», από τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Γρυντάκη εντάσσεται ως προάγγελος επόμενων εκδηλώσεων σχετικές με την επανάσταση το 1821, ιδιαίτερα δε την επισκόπηση της τοπικής ιστορίας την περίοδο αυτή. Αυτά θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά, λόγω των τωρινών επιδημιολογικών συνθηκών, σε επίπεδο επιστημονικού συνεδρίου.
Στο πλαίσιο αυτό δεν παραλείπουμε να προβάλλουμε και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην επανάσταση με αφορμή την ομιλία του πατρός Ανδρέα Κεφαλογιάννη χθες στα Ανώγεια με το επίκαιρο θέμα «1821 και νεολαία σήμερα».
Και ο Πρόεδρος κατέληξε:
«Είμαστε βέβαιοι ότι με τις φετινές μας δράσεις διατηρούμε το ενδιαφέρον σας αμείωτο και ενισχύουμε τη μνήμη και την πεποίθηση ότι ο τόπος μας αξίζει πολλά, έχει ανθρώπους που τον αγαπούν και τον προβάλλουν. Η τοπική κοινωνία συνδιαλέγεται σήμερα, ακόμη μια χρονιά, με τον πολιτισμό, την αγάπη για τον άνθρωπο και τα θεοφιλή του έργα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω