Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Business School

Συνεργασία του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) με το Audencia Business School της Γαλλίας με στόχο την ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης για την διάδοση της επιδημίας του Covid 19 στην Γαλλία.
Συγκεκριμένα ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠΚ Γιώργος Ατσαλάκης, Οικονομολόγος, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αιμίλιο Γαλαριώτη Αναπληρωτή Κοσμήτορα Έρευνας του Audencia Business School στοχεύουν στη πρόβλεψη της καταγραφή, της πορείας του ιού μέσω σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής προκείμενου να δοθεί στην πολιτεία, στην επιχειρηματική κοινότητα και στους ιδιώτες, ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας στην Γαλλία.
Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης επισημαίνει ότι οι περισσότερες οικονομίες θα δεχθούν πολύ σοβαρά πλήγματα πριν και μετά την έλευση του ιού, και σε κάποιους τομείς της οικονομίας οι επιπτώσεις θα είναι τόσο σημαντικές, όπου τέτοια σφοδρότητα δεν θα έχουμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Οπότε η πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας είναι πολύ σημαντική για όλους, καθόσον πρέπει να ληφθούν από τώρα πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανάρρωση της οικονομίας και να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας.
Επίσης υπογραμμίζει ότι το εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης ήταν το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και πιθανόν παγκοσμίως που δημοσίευσε τόσο νωρίς εκτός από την κορυφή, και το τέλος της καμπύλης της επιδημίας. Οι περισσότερες έρευνες εστιαζόταν μόνο στην εύρεση της κορυφής.  Εμείς υπολογίσαμε αρκετά νωρίς και το τέλος για να δώσουμε την πληροφορία που τόσα αναζητούσε ο κόσμος: πότε θα τελειώσει η επιδημία. Έτσι δώσαμε μια καμπανοειδή καμπύλη που έδειχνε το τέλος της επιδημίας.
Υπενθυμίζουμε ότι από την Μ. Τρίτη το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης συμβουλεύει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με επιστημονικά δεδομένα για ορθότερη λήψη αποφάσεων στον τουρισμό.
Παράλληλα πολύ θετικά αξιολογήθηκε και η συνεχής παροχή συμβουλών του κ. Ατσαλάκη και του εργαστηρίου, στην Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τον «Δρόμο του Μεταξιού» γνωστό ως Silk Road International Chamber of Commerce (SRCIC) με την πρωτοβουλία One Belt one Road (BRI), με αλλεπάλληλες επισκέψεις κατ’ έτος στην Κίνα από το 2016.

Η πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας για την Γαλλία

Η πρόβλεψη για την Γαλλία είναι αρκετά ενθαρρυντική καθόσον η επιδημία έχει περάσει την κορυφή και βαίνει προς σταθερή μείωση. Η απότομη αυξομείωση των κρουσμάτων από μέρα σε μέρα δυσκολεύει την ακριβή πρόβλεψη του τέλους της επιδημίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρόβλεψη του τέλους προσδιορίζεται προς τα μέσα με τέλος Μαΐου. Η πρόβλεψη θα επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μέρες και θα δημοσιεύεται.Η προσαρμογή του μοντέλου για την Γαλλία, έγινε με την συνεργασία του Καθηγητή Αιμίλιου Γαλαριώτη Αναπληρωτή Κοσμήτορα Έρευνας του Audencia Business School, του Ατσαλάκη Γεώργιου Επίκουρου Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του ερευνητή Τσούμπρη Βασίλειου φοιτητή του Π.Κ. που αποτελούν την ομάδα προβλέψεων για την εξάπλωση του covid 19.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω