Ροή Ειδήσεων

Προμηθεύς Δεσμώτης

Ο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη, παρουσιάζεται στο Βουλισμένο Αλώνι την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 και ώρα 18.30. Η είσοδος είναι δωρεάν στο χώρο της παράστασης και πραγματοποιείται αποκλειστικά με δελτίο εισόδου, τα οποία διατίθενται στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στην Πλατεία Ελευθερίας, και στο Δήμο Μαλεβιζίου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Αυγούστου από 9.00 πμ έως 14.00.
Πρόκειται για έργο με εξαιρετικές κριτικές που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν, με δώδεκα επιτυχημένες παραστάσεις. Η σκηνοθετική άποψη του Τηλέμαχου Μουδατσάκη, βασισμένη στην πλαστική των σωματικών κινήσεων, στην ποιητική μετάφραση του ίδιου και στην πρωτότυπη μουσική της Μαρίας Συμεών, μας παραδίδει έναν Προμηθέα φορτωμένο με όλα τα βάρη των επιλογών του και υφιστάμενο με πλήρη συνείδηση, κάθε συνέπεια των πράξεων του.
Ως ο πρώτος επαναστάτης κατά της τυραννίας, ως ο πρώτος φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει στο κείμενο του Αισχύλου ο σκηνοθέτης, βαρύνεται επί πλέον με την προφητεία της ακύρωσης του παγανισμού, ανοίγοντας δρόμους για την έλευση μιας ιδεολογίας περισσότερο φίλα προσκείμενης στον άνθρωπο, όπως ο χριστιανισμός. Η επανάσταση για χάρη του ανθρώπινου γένους και η τιμωρία που επιβάλλεται από την εξουσία, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρχέτυπου αξιώματος, που συνοδεύει την ανθρώπινη μοίρα στους αιώνες.
H σκληρή μοίρα κάθε επαναστάτη, είναι η τιμωρία. Και ο Προμηθέας, αμετανόητος όπως αναδεικνύεται από το πυκνό και γεμάτο συμβολισμούς κείμενο του Αισχύλου, αναδεικνύεται ως ο πρώτος τραγικός ήρωας, ως ο πρώτος επαναστάτης. Πάντα όμως υπάρχει ο σπόρος της ιδεολογίας, που μέσα από τη θυσία καρπίζει και ανθεί, πολύτιμη παρακαταθήκη στους επόμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω