Προτάσεις Κρητών οικονομικής ανάτασης

Οι άξονες των προτάσεων που θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις συνέπειες του covid-19 στην επιχειρηματικότητα, τέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης στη Περιφέρεια Κρήτης. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και συμμετείχαν συναρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και επιχειρηματικοί παράγοντες του νησιού.
Ειδικότερα οι 4 άξονες των προτάσεων οι οποίοι συμπυκνώνουν 30 προτάσεις είναι:
1. Ρευστότητα και στήριξη επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Μεταξύ άλλων ζητείται: αύξηση του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, από το 3,5% του ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 8%, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε η επιχειρηματικότητα να μείνει όρθια και να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα των επιχειρήσεων.
2. Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων: Μεταξύ άλλων ζητείται: Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος  και κατάργηση του για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για το 2020.
3. Ενίσχυση απασχόλησης-ιδιωτικής κατανάλωσης: Μεταξύ άλλων ζητείται:
Στήριξη της απασχόλησης και όχι της διακοπής εργασίας με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την στήριξη των εισοδημάτων των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το τέλος του Ιούνη-σε πρώτη φάση- με την επιπλέον προϋπόθεση ότι ο χρόνος επιδότησης από 1/4/20 θα θεωρείται εργάσιμος.
4. Παραγωγικές υποδομές και δράσεις: Μεταξύ άλλων ζητείται: Μείωση του κόστους των εμπορικών μεταφορών και υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου  και για τη Κρήτη.
Στην διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, εμπορίου, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΣΕ Μ. Ψαρουδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Α. Καλαμπόκης, οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού, Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης, Χανίων Α. Ροκάκης, Ρεθύμνου Γ. Γιακουμάκης, Λασιθίου Θ. Χαριτάκης, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μ. Κουμαντάκης, των τεσσάρων ομοσπονδιών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων Ηρακλείου Μ. Λεκάκης, Χανίων Γ. Παυλάκης, Ρεθύμνου Η. Ξυδάκης, Λασιθίου Μ. Κριθαράκης, όπως επίσης διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα η Μ. Κασσωτάκη, Χ. Δασκαλάκη και Α. Κοκοσάλης.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω