Πρωτιά ΜΑΙΧ

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) είναι το πρώτο Ινστιτούτο πανευρωπαϊκά που κατάφερε να οργανώσει και να υλοποιήσει πρόγραμμα ERASMUS+ από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζοντας την επιτυχή συνεργασία του με Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα του τουριστικού τομέα της Περιφέρειας Umbria της Ιταλίας από το 2013. Το συγκεκριμένο έργο “Innovating the WBL to increase employability in sustainable and accessible tourist 4.0 destinations – WBL4SlowTour” Project n° 2019-1-IT01-KA102-007209’ αφορά στην κινητικότητα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης που προβλέπει την υλοποίηση πρακτικής άσκησης/κατάρτισης σε επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας/τουρισμού ενώ για πρώτη φορά στοχεύει και στην επιμόρφωση εκπαιδευτών πάνω σε θέματα αποτελεσματικότερων μεθοδολογιών εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού αλλά και κοινωνικής ένταξης.
Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2020, 17 σπουδαστές από Ανώτατες Δημόσιες Σχολές Τουρισμού του Σπολέτο, υλοποιούν  μαθητεία σε επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Χανίων, ενώ 40 εκπαιδευτικοί υλοποιούν την εκπαίδευση τους κατά το διάστημα 18 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου 2020 από καταξιωμένους και έμπειρους εκπαιδευτές.
Να επισημανθεί ότι φέτος, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την υποδοχή και υγειονομική ασφάλεια των εκπαιδευόμενων. Συγκεκριμένα, όλοι οι συμμετέχοντες, πριν την έλευση τους πραγματοποιούσαν τεστ κορωνοϊού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ το τελευταίο τεστ διενεργήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν την αναχώρηση από τη χώρα τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο υποδοχής, με αποτέλεσμα να παραμείνουν όλοι οι αντίστοιχοι εκπαιδευόμενοι σε κατ’οίκον περιορισμό στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ για προληπτικούς λόγους για 48 ώρες, έχοντας εξασφαλιστεί εκ των προτέρων όλος ο απαραίτητος υγειονομικός εξοπλισμός για την προστασία τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και του προσωπικού του ΜΑΙΧ αλλά και των επιχειρήσεων υποδοχής όπου θα απασχοληθούν οι εκπαιδευόμενοι.
Το έργο, στοχεύει στην απόκτηση/ενίσχυση επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων συμπεριφοράς μέσω της έκθεσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση των εμπειριών των μαθητευόμενων, που σχετίζονται με την εργασία/εκπαίδευση σε διεθνές πλαίσιο. Προϋποθέτει δε την άριστη συνεργασία ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιχειρήσεων ενώ μια από τις δράσεις που έχουν ανατεθεί στο ΜΑΙΧ είναι να διασφαλίσει την ομαλή συνέργεια όλων των συμμετεχόντων.  Άλλωστε τα οφέλη του συγκεκριμένου σχεδίου κινητικότητας είναι αναμφίβολα πολλαπλά, για όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων η απόκτηση/ενίσχυση της επαγγελματικής εμπειρίας και η ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής ταυτότητας.
Αντίστοιχα έργα που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν άφησαν μόνο θετικές εντυπώσεις με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων υποδοχής (host organisations) να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την επιθυμία τους να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοια έργα, και τους μαθητευόμενους να χαρακτηρίζουν ως μια σημαντική «εμπειρία ζωής» την παραμονή τους στα Χανιά και τη μαθητεία τους.
Τέλος, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης τους, οι εκπαιδευόμενοι, σπουδαστές και εκπαιδευτές, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο νομό Χανίων αλλά και να γνωρίσουν σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κρητική κουζίνα.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω