Διαχείριση Κρίσεων & Διακυβέρνησης Τουρισμού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 43 δευτ.]

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός  «Ηράκλειο ΜΑΕ» ως ο «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού» της πόλης (Destination Management Marketing Organization – DMMO) διοργανώνει ένα σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων και Διακυβέρνηση στον Τουρισμό» για επιλεγμένους φορείς (stakeholders) της πόλης του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να χαρτογραφούν την τρέχουσα κατάσταση με εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, να αναγνωρίζουν τα αντικείμενα των κρίσεων και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις, να αξιοποιούν εργαλεία για Σχέδια Δράσης και να διαχειρίζονται πηγές χρήσιμων σχετικών δεδομένων. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2024, στο Δημοσκόπιο (Λεωφ. Ικάρου 66, Ν. Αλικαρνασσός), από τις 09.00 έως τις 18.00 από καταρτισμένους εκπαιδευτές της Delloite, της διεθνούς εταιρείας Συμβουλευτικής και υπηρεσιών Management.
          Ο Γιώργος Σισαμάκης, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού δήλωσε: «Στο δήμο Ηρακλείου, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δίνουμε έμφαση στον αειφόρο Τουρισμό με σεβασμό στους επισκέπτες και τους πολίτες μας. Οι μηχανισμοί και η στρατηγική διαχείρισης κρίσεων -κάθε είδους και εμβέλειας- είναι πλέον προαπαιτούμενα στην ατζέντα μίας υπεύθυνης δημοτικής αρχής. Με τη σωστή προετοιμασία, σχεδιασμό και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πιθανό σενάριο κρίσης. Ενθαρρύνουμε την εκπαίδευση και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό για να εδραιώσουμε τη σταθερότητα στη διακυβέρνηση του κλάδου αυτού που συνιστά βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Επικεντρωμένοι στην ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός μας θα εξακολουθεί να είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας.»
          Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας δίνει έμφαση στον τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων και Διακυβέρνησης στον Τουρισμό και στο πλαίσιο αυτό έχει επιλέξει να προετοιμάσει 50 προορισμούς και 5 διασυνοριακούς επαγγελματικούς συνασπισμούς που θα λάβουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητάς τους.
          Ανάμεσα στις πόλεις αυτές το Ηράκλειο και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Ηράκλειο ΜΑΕ», ως ο Οργανισμός Διαχείρισης του Προορισμού Ηράκλειο. Το έργο «Διαχείριση Κρίσεων και Διακυβέρνηση στον Τουρισμό» στοχεύει στη βελτίωση της διακυβέρνησης του οικοσυστήματος του τουρισμού, καθιστώντας τους προορισμούς πιο προετοιμασμένους για την αντιμετώπιση, διαχείριση και περιορισμό κρίσεων και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Single Market Programme του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EISMEA).
          Υπενθυμίζεται πως με την έξαρση του covid-19 που παρέλυσε τον κλάδο του τουρισμού, αποκαλύφθηκαν αδυναμίες στη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων του οικοσυστήματος. Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις των κρίσεων -είτε τοπικής είτε διεθνούς εμβέλειας- στον τουρισμό και με βάση τη Στρατηγική της ΕΕ για τον Βιώσιμο Τουρισμό 2020-2038, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί διαχείρισης προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο τομέας αυτός είναι επαρκώς προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις. Πιο συγκεκριμένα οι 50 προορισμοί που έχουν επιλεγεί από το EISMEA, θα μάθουν να  αξιολογούν το προφίλ κινδύνου τους, να χαρτογραφούν πιθανές αδυναμίες και να συντάσσουν Σχέδιο Δράσης για βελτίωση, προκειμένου να αναπτύσσουν μηχανισμούς διαχείρισης και ανάκαμψης υποστηρίζοντας με σταθερότητα τη διακυβέρνηση του Τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω