Σκακιστικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαθητών

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 32ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών και το 18ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών για το 2020.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) με συνδιοργανωτή την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και με τη στήριξη του Δήμου Περιστερίου.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών θα διεξαχθούν στο Περιστέρι Αττικής στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου: Δωδεκανήσου 106 (200μ από τη στάση Μετρό Ανθούπολη).
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στα ατομικά πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η προσκόμιση, πριν την έναρξη των αγώνων, ιατρικής βεβαίωσης από καρδιολόγο, παθολόγο ή παιδίατρο. Οι μαθητές που είναι ταυτόχρονα και αθλητές μπορούν να συμμετέχουν με την προσκόμιση της κάρτας υγείας που διαθέτουν. (απόφαση ΔΣ 20/10/2018). Διευκρινίζεται ότι η κάρτα υγείας μπορεί να είναι από οποιοδήποτε άθλημα.
Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Επισημαίνεται ότι ο καθορισμός των ομίλων θα γίνει σύμφωνα με τη βαθμίδα φοίτησης για το σχολικό έτος 2019-2020 . Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει χρησιμοποιώντας την επιλογή «τυχαία» του προγράμματος κληρώσεων swiss manager.
Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη φοίτησης σύμφωνα με το σχολικό έτος 2019-2020 και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιουλίου 2020. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες (σύμφωνα με το σχολικό έτος φοίτησης 2019-2020):
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Τα ατομικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.
Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 Τελετή Έναρξης 10:00
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:30
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020 4ος – 7ος Γύρος Έναρξη 16:00
Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 13:00
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 4ος – 5ος Γύρος Έναρξη 18:00
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 6ος – 9ος  Γύρος Έναρξη 10:00
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 Τελετή Λήξης (Ατομικών & Ομαδικών) Έναρξη 15:00
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Η δήλωση συμμετοχής μέσω της φόρμας συμμετοχής αποτελεί ταυτόχρονα και επιβεβαίωση συμμετοχής. Αν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κάποιος δε μπορεί να συμμετέχει, θα πρέπει να ενημερώσει τον Διευθυντή Αγώνων μέχρι την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 για το Ατομικό και μέχρι την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 για το Ομαδικό.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή σχολείο δεν προσέλθει στον πρώτο γύρο χωρίς να ενημερώσει για κάποιον σοβαρό λόγο, δε θα συμμετέχει στους επόμενους γύρους.
Οι υπεύθυνοι των σχολείων πρέπει να στείλουν μέχρι την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 τη σύνθεση της ομάδας τους για τον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που δεν σταλεί σύνθεση, το σχολείο θα αγωνιστεί στον πρώτο γύρο με τη βασική του σύνθεση.
ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για τα ομαδικά πρωταθλήματα:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων.
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ
Β) Για τα ατομικά πρωταθλήματα:
Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 50 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στον διευθυντή των αγώνων.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.
Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν αρχηγό ομάδας καθώς και έναν αναπληρωτή. Αρχηγός ομάδας μπορεί να ορισθεί μόνο ένας από τους μαθητές που έχουν δηλωθεί στη σύνθεσή της (6άδα). Για τις αρμοδιότητες των αρχηγών ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ.
Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων, συνοδών κλπ.
Συνίσταται να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η απομάκρυνση των αγωνιζομένων από τον αγωνιστικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται με ευθύνη των ιδίων ή των συνοδών τους, σε ότι αφορά την έγκαιρη προσέλευσή τους αλλά και την ενημέρωσή τους για αγωνιστικά / τεχνικά θέματα.
Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα έχει επιτρέψει ο διαιτητής, απαγορεύεται επί ποινή μηδενισμού, σε όλους τους αγωνιζόμενους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις των αγώνων και σε οποιαδήποτε παρακείμενη περιοχή καθορισμένη από τον διαιτητή.
Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.
Ο ΔΑ έχει το δικαίωμα να αποβάλλει συμμετέχοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση και που δεν θα τηρούν τους κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας, καθώς και το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΕΣΟ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΣΟ
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα όσα ρητά ορίζονται στο ισχύον Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο της ΕΣΟ, όπως έχει αναρτηθεί στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας:
Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο Ελληνικής Σκακιστικής Οµοσπονδίας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ο Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο Γιώργος Γεωργόπουλος. Οι Διαιτητές θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Αναμνηστικά διπλώματα για το ομαδικό και το ατομικό θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή, λόγω των υγειονομικών μέτρων, σε όλους τους μαθητές που θα αγωνισθούν. Στα Ομαδικά Πρωταθλήματα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στα Ατομικά Πρωταθλήματα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.
Στα ατομικά πρωταθλήματα θα δοθούν ειδικά έπαθλα ανά τάξη για τα αγόρια και κορίτσια που θα κατακτήσουν την 4η, 5η και 6η θέση αντίστοιχα.
Οι βραβεύσεις θα γίνουν μετά τη λήξη των αγώνων.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όλοι όσοι δικαιούνται συμμετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης, θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους στην φόρμα δήλωσης συμμετοχής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: chessfed.gr/sxolika2020 μέχρι και την Τετάρτη  26 Αυγούστου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός των ομίλων στο ομαδικό και οι όμιλοι ανά τάξη στο ατομικό θα γίνουν σύμφωνα με το σχολικό έτος 2019-2020.
ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ
Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη διαμονή – διατροφή και τη μετακίνησή τους.
Δεν προβλέπεται υποχρεωτική διαμονή για κανέναν συμμετέχοντα.
Τα οργανωτικά παράβολα (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 13/6/2020) ορίζονται ως εξής:
Για τα ατομικά πρωταθλήματα 50 € ανά συμμετέχοντα που κατοικεί εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής και 30 € για όλους τους άλλους.
Για τα ομαδικά πρωταθλήματα 60 € ανά ομάδα.
Για το ανοιχτό κύπελλο το οργανωτικό παράβολο ορίζεται στα 20 € ανά συμμετέχοντα.
Εξαιρούνται από την καταβολή του οργανωτικού παραβόλου, από το 3ο συμμετέχον παιδί και πάνω, οι πολύτεκνες οικογένειες.
Η καταβολή των οργανωτικών παραβόλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και τη Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).
Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα επιβεβαίωσης συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλήματων: chessfed.gr/sxolika2020 , όπου θα υποβάλουν και το αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης.
Καμία συμμετοχή δεν θεωρείται επιβεβαιωμένη αν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η ηλεκτρονική φόρμα και δεν έχει σταλεί το αντίγραφο της κατάθεσής του οργανωτικού παραβόλου.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη το πολύ από 6 μέλη), με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.
Κάθε ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στις παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η διοργάνωση του «16ου Ανοικτού Κυπέλλου Μαθητών-Μαθητριών», με τρία τουλάχιστον ηλικιακά γκρουπ μαθητών (1ο: Α’-Β’-Γ’ Δημοτικού, 2ο : Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και 3ο Γυμνάσια – Λύκεια). Όλοι όσοι δικαιούνται συμμετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης, θα πρέπει να δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους στην φόρμα δήλωσης συμμετοχής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα των πρωταθλημάτων: chessfed.gr/sxolika2020 μέχρι και την Τετάρτη  26 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι για το ανοιχτό κύπελλο το οργανωτικό παράβολο ορίζεται στα 20 € ανά συμμετέχοντα.Το πρόγραμμα αγώνων του «16ου Ανοικτού Κυπέλλου Μαθητών-Μαθητριών» θα είναι το ίδιο με το πρόγραμμα των ατομικών πρωταθλημάτων.
Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί αργότερα.
ΓΕΝΙΚΑ
Το e-mail επικοινωνίας με την οργανωτική επιτροπή είναι: [email protected].
Περισσότερες πληροφορίες
Τηλέφωνο επικοινωνίας θα ανακοινωθεί συμπληρωματικά.
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί rapid play της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess).
Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (αποφάσεις ΔΣ 19/9/2015-9/12/2017). Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω